Cum poţi direcţiona 2% către OPTAR (ghid şi formulare)

In ultimii 2 ani, activitatea OPTAR a fost sustinuta financiar prin directionarea de catre cetateni a 2% din impozitul pe venit. Raportul de activitate al OPTAR pentru anul 2013 poate fi consultat aici.

 

(UPDATE – Cele 4 formulare depuse la Cafe Escape au fost depuse prin POSTA cu confirmare de primire. Nu se mai pot depune formulare la Cafe Escape.)
Cei care doresc sa depuna 2% catre asociatie dar nu au timp sa mearga la posta sau la administratii pot urma urmatorii pasi:

1. Printati si completati formularul. (instructiunile sunt mai jos)
2. Duceti formularul la Cafe Escapes si-l inmanati persoanei de la bar (adresa exacta a Escapes Cafe & Pub este Str. Matei Millo, nr. 9 din Calea Victoriei, chiar printre Palatul Telefoanelor si Novotel spre Str. Ion Brezoianu / Cismigiu, vizavi de O.P. nr. 1)
3. Noi luam formularele si le depunem la posta, cu confirmare de primire (la adresa pe care o indicati)
4. Voi ne confirmati cand primiti confirmarea trimiterii. Noi vom pastra chitantele de la posta pana cand primim confirmarea voastra.

 

Ce înseamnă 2%?

Sistemul 2%, prevăzut de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, permite contribuabililor persoane fizice să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit (ONG).
2% este un sistem prin care cetăţenii au posibilitatea de a hotărî în mod direct ce se întâmplă cu o parte a impozitului datorat statului.
Dacă nu direcţionaţi aceşti 2% către un ONG, procentul respectiv rămâne în bugetul statului.
Direcţionarea nu presupune costuri/eforturi suplimentare, în afară de completarea datelor de mai jos în declaraţiile de venit.
Pe declaraţii nu trebuie indicată suma echivalentă cu 2% din impozit, deoarece aceasta va fi calculată direct de către organele fiscale, pe baza fişei fiscale venite de la angajator.
Direcţionarea sumei echivalente cu 2% din impozit este anonimă, ceea ce înseamnă că trezoreria nu are dreptul de a face public numele contribuabilului atunci când transferă suma în cont (se presupune că se pot face calcule inverse, pentru a afla salariul persoanei respective).
Aceste declaraţii nu pot fi folosite pentru a extrage sume de bani din contul contribuabililor – nu veţi plăti nimic dacă urmaţi această procedură.
Data până la care trebuie depuse/trimise formularele este 25 mai 2014.

 

Cum completăm formularele pentru a directiona 2% catre OPTAR?


Dacă aveţi venituri din SALARII:

– tipăriţi şi completaţi declaraţia 230 (click pentru a descărca)
– NU trebuie sa completaţi nicio sumă, deoarece suma corespunzătoare a 2% va fi calculată de către organele fiscale.
– Se completează secţiunea I. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI şi se semnează în partea de jos a declaraţiei (SEMNĂTURĂ CONTRIBUABIL).

Instrucţiuni detaliate de completare găsiţi aici (click).

Dacă aveţi venituri din ALTE SURSE (activități independente precum venituri din profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuală; cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile; transferul titlurilor de valoare etc. ):
– tipăriţi şi completaţi declaraţia 200 (click pentru a descărca)
– NU trebuie sa completaţi nicio sumă, deoarece suma corespunzătoare a 2% va fi calculată de către organele fiscale.
– Se completează secţiunile I. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI, II. DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE, PE SURSE ŞI CATEGORII DE VENIT şi se semnează în partea de jos a celei de-a doua pagini (SEMNĂTURĂ CONTRIBUABIL). Anexa se completează dacă aveţi mai multe astfel de surse de venit.

Instrucţiuni detaliate de completare găsiţi aici (click).
Datele pentru completarea declaraţiei sunt cele personale şi datele OPTAR.
Datele OPTAR au fost deja completate pe formularele descarcate de pe acest site. Datele personale se vor completa de mână.
Declaraţia va fi completată în două exemplare, dintre care unul ramâne la contribuabil.

 

Cum şi unde depunem formularele completate?

Declaraţia poate fi depusă personal la organul fiscal de domiciliu (Administraţia Finanţelor Publice a sectorului/localităţii pe raza căreia aveţi domiciliul) –
(opţional – vă rugăm să ne confirmaţi completand formularul de la sfarsitul articolului pentru a verifica dacă organele fiscale îşi fac treaba)
Declaraţia poate fi trimisă prin poştă , prin scrisoare recomandată. Adresele administraţiilor financiare le găsiţi AICI.
(opţional – vă rugăm să ne confirmaţi completand formularul de la sfarsitul articolului pentru a verifica dacă organele fiscale îşi fac treaba)

Datele OPTAR pentru completarea declaraţiilor:
Denumire entitate nonprofit: ORGANIZAŢIA PENTRU PROMOVAREA TRANSPORTULUI ALTERNATIV ÎN ROMÂNIA
Cod de identificare fiscală: 28363944
Cont bancar (IBAN): RO77CECEB00130RON3154647

 

Ce nu este prevederea 2%?
Direcţionarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donaţie ! Este vorba de o sumă datorată statului (ca impozit) dar puteţi decide modul şi cui va fi ea alocată.
Direcţionarea a 2% nu este o metodă legala de fraudă fiscală ! Nu aveţi dreptul sa cereţi nici un fel de beneficii financiare sau de altă natură organizaţiei către care aţi direcţionat 2%.

Pentru mai multe detalii, accesaţi www.anaf.ro si www.doilasuta.ro.

–-
Dacă vrei să fii la curent cu toate noutăţile despre proiectul DVB, te poţi înscrie pe pagina proiectului Drumuri Verzi în Bucureşti.

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–

 

[Event_Registration_Single event_id=”19″]

Această intrare a fost publicată în Donatii . Pune legătura în semnele de carte.