Asociatia OPTAR anunță publicul interesat că a finalizat primul draft al Ghidului metodologic de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete. Etapele care vor urma până la activitățile de consultare și dezbatere publică vor fi stabilite împreună cu partenerii din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).
Pentru a îmbunătăți documentul, invităm asociațiile și specialiștii să-și anunțe interesul de a studia documentul și de a propune îmbunătățiri. Înscrierea acestora se face on-line, urmând ca, cel mai probabil, în ianuarie să distribuim draftul către aceștia.
https://goo.gl/forms/wRINsrn2NQs0I6CB3
Precizăm ca această etapă este destinată exclusiv specialiștilor și nu face parte din etapa de consultare și dezbatere publică.
În toate etapele viitoare vor fi implicate administrațiile locale din Romania, cu sprijinul MDRAP.
Pentru cetățenii interesați să participe la consultări și dezbateri rămâne valabil formularul de înscriere anunțat pe 7 iunie 2016. Dacă v-ați înscris deja, nu mai este nevoie s-o faceți. Dacă nu ați făcut-o în ultimele 6 luni, puteți s-o faceți.
https://goo.gl/forms/fi77JuRUeOCFF2hB2
Nu este grabă, deoarece consultările și dezbaterile nu au cum să înceapă mai repede de luna martie 2017 (depinde de numărul de observații primite din partea administrațiilor locale, poliției, asociațiilor și specialiștilor independenți.
Reamintim faptul că în data de 6 iunie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi asociaţia OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) au semnat un Protocol de Colaborare în scopul realizării unui ghid metodologic de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete ca parte integrantă din procesul de dezvoltare durabilă în România, document care va fi promovat prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
Promovarea ghidului metodologic este absolut necesară în contextul în care în România nu există reglementări actualizate privind respectarea unor standarde de calitate privind executarea infrastructurii pentru biciclete. Din această cauză, de foarte multe ori, investiţiile în astfel de lucrări nu au atins obiectivul declarat: încurajarea utilizării frecvente a bicicletei în scop utilitar. Realizarea şi adoptarea ghidului metodologic ce face obiectul colaborării dintre cele două instituţii va veni în sprijinul autorităţilor locale, proiectanţilor şi contructorilor pentru a înţelege nevoile utilizatorilor de biciclete şi de a realiza lucrări conforme din care să rezulte o infrastructură viabilă pentru biciclete.
Realizarea primului draft al ghidului a fost o activitate voluntară la care au participat următorii voluntari: Vali Munteanu, Narcis Costache, Bogdan Udrescu, Andrei Musat, Reini Stadler, Alina Burlacu, Raluca Boldor, Matei Dan, Simon Paula Julia, Tudor Tegzesiu, Elena Otilia, Vladimir Iuganu, Marian Ivan, Paul Turcanu, Elvis Burlan, Madalina Martinciuc, Bogdan Curelariu, Ana Sardan, Marian Barladeanu, Adrian Galu, Sergiu Brega, Corina (?), Alexandru Panisoara, Sebi Patras, Andrei Boboc, Simona Calapodescu și Bianca Constantin. Le mulțumim pentru implicare!
Dacă, din greșeală, am omis vreun voluntar, vă rugăm să ne contactați.
Draftul are în acest moment 98 de pagini cu 93 de imagini.
Marian Ivan
membru cofondator OPTAR