Bucurestenii îşi cer DREPTUL LA AER! Te alaturi demersului?

Dreptul la un mediu sănătos este un drept constituțional. Cu toate acestea, autorităţile româneşti nu par interesate de respectarea acestui drept. În schimb, mult mai interesate sunt organismele europene care, din cauza poluării masive din București, au demarat procedura de sancționare a autorităților din România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Totuşi, cetăţenii români au pârghiile necesare pentru a răspunde nepăsării autorităților și a exercita presiune pentru a demara proiecte care să ducă la reducerea poluării. Conform Constituţiei, exercitarea dreptului la un mediu sănătos se face în cadrul legislativ asigurat de Stat. Acum, după ce opiniile publicului şi ale specialiştilor au fost ignorate complet, următorul pas pe care cetăţenii îl pot face este acela de a se adresa Justiţiei.

Astfel, pentru prima oară în Bucureşti, prin campania DREPTUL LA AER, locuitorii sunt invitaţi să colaboreze pentru a solicita împreună Primăriei Capitalei să adopte măsuri eficiente care să reducă poluarea în cel mai scurt timp cu putință, conform dispoziţiilor legale.

Prin lege, Primăria Capitalei poartă responsabilitatea luării de măsuri eficiente anti-poluare. În fapt, însă, în 2018, prin adoptarea Hotărârii CGMB nr. 325 privind aprobarea Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București 2018-2022, Primăria Capitalei a încălcat mai multe dispoziţii legale, dintre care amintim:

  • a fost încălcat dreptul cetăţenilor de a fi informaţi şi de a-și emite punctele de vedere, pentru adoptarea de măsuri eficiente anti-poluare
  • au fost modificate mai multe dispoziţii ale unei strategii adoptate (Planul  de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov 2016-2030)
  • nu au fost incluse în PICA măsurile care se încadrează în dispoziţiile Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și OUG 195/2005 privind protecția mediului, care precizează că, pentru asigurarea unui mediu de viață sănătos, autoritățile  locale sunt obligate ”să reglementeze, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă, accesul anumitor tipuri de autovehicule în anumite zone ale localităților”
  • nu conţine ”măsuri potrivite”, pentru ca poluarea să fie ”cât mai scurtă cu putință” și nici ”măsuri cuantificabile, din punctul de vedere al eficienței”, conform art 52 din Legea 104/2011
  • unele dintre măsuri cad în sarcina altor autorităţi, fără ca Primăria să îşi asume vreo responsabilitate şi fără să existe vreo certitudine a îndeplinirii acestora

Prin campania DREPTUL LA AER pe care o demarăm, locuitorii Bucureștiului vor fi invitați să solicite Primăriei Capitalei, și dacă va fi cazul, Justiției,  revocarea actualului Plan Integrat de Calitate a Aerului deoarece conţine măsuri formale, lipsite de conținut, fără nicio eficiență.

Deoarece iniţiatorii acestui demers, la fel ca orice persoană responsabilă, îşi doresc scurtarea la maximum a perioadei în care locuitorii inhalează noxe periculoase pentru organismul uman, prima opţiune este cea a dialogului cu autorităţile locale. Pentru a ne arăta disponibilitatea pentru dialog, pe data 30 ianuarie 2019 am contactat comisia pentru ONG-uri şi comisia de mediu din Consiliul General, prezentându-le demersul nostru şi invitându-i să faciliteze dialogul cu Primăria şi Consiliul General.

În perioada următoare, plângerea (link) pregătită pentru a fi depusă la Primăria Capitalei este disponibilă on-line pentru ca cetăţenii care rezonează cu argumentele iniţiatorilor să poată să se alăture demersului.

O sinteză a argumentelor invocate în sesizare poate citită pe pagina Facebook a campaniei. (link)

În cazul în care Primăria Capitalei va ignora invitaţiile la dialog şi dreptul bucureştenilor la un mediu sănătos, demersurile vor continua în Justiţie. Pentru a fi la curent cu activităţile ce se vor desfăşura în cadrul campaniei DREPTUL LA AER, invităm cetăţenii să îşi completeze datele pe pagina dedicată (link), urmând ca inițiatorii să îi informeze despre activităţile desfăşurate în cadrul campaniei.

Iniţiativa aparţine unor cetăţeni, fiind susţinută de asociaţia OPTAR şi partenerii săi.

Comunicat de presa