Esti mul’umit de modul in iti administreaza Guvernul banii pe care i-ai platit anul trecut in contul impozitelor? Poti salva 2% din impozite completand formularul care redirectioneaza aceasta suma catre OPTAR.
Daca ai mai completat formulare 230, atunci stii ce ai de facut! Ai aici formularul.
Pentru cei care vor sa isi reaminteasca sau pentru cei care nu au mai completat astfel de formulare, iata modalitățile de depunere a formularelor completate:
– Declaraţia poate fi depusă personal la organul fiscal de domiciliu (Administraţia Finanţelor Publice a sectorului/localităţii pe raza căreia aveţi domiciliul)
– Declaraţia poate fi trimisă prin poştă , prin scrisoare recomandată. Adresele administraţiilor financiare le găsiţi AICI
– Declaratia poate fi depusa on-line (vezi procedura mai jos). Va recomandam sa incercati sa va creati cont SPV (Spațiul Privat Virtual) deoarece ANAF afirma ca, de anul viitor, multe dintre operatiunile in relatia cu publicul vor putea fi realizate doar on-line.
Cum poți depune on-line formularele de directionare 2%
- Trebuie să vă înregistrați on line la SPV (Spațiul Privat Virtual), un serviciu oferit de ANAF (Administrația Națională de Administrare Fiscală). Înregistrarea este gratuită.
- Pentru cei care alegeti varianta clasica (depunere la ghiseu sau prin posta), trebuie sa stiti ca formularele pe care le descarcati de pe site-ul OPTAR sunt deja completate cu datele asociației. Dacă doriți să utilizați formularele tipărite din sediile Administraţiilor Finanţelor Publice, găsiți mai jos datele necesare completării.
Denumire entitate nonprofit:
ORGANIZAŢIA PENTRU PROMOVAREA TRANSPORTULUI ALTERNATIV ÎN ROMÂNIA
Cod de identificare fiscală: 28363944
Cont bancar (IBAN): RO28BREL0002001771980100Un ghid pentru completarea formularului 230 gasiti aici.
Ce înseamnă 2%?
- Sistemul 2%, prevăzut de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, permite contribuabililor persoane fizice să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit (ONG).
- 2% este un sistem prin care cetăţenii au posibilitatea de a hotărî în mod direct ce se întâmplă cu o parte a impozitului datorat statului.
- Dacă nu direcţionaţi aceşti 2% către un ONG, procentul respectiv rămâne în bugetul statului.
- Direcţionarea nu presupune costuri/eforturi suplimentare, în afară de completarea datelor în declaraţiile de venit.
- Pe declaraţii nu trebuie indicată suma echivalentă cu 2% din impozit, deoarece aceasta va fi calculată direct de către organele fiscale, pe baza fişei fiscale venite de la angajator.
- Direcţionarea sumei echivalente cu 2% din impozit este anonimă, ceea ce înseamnă că trezoreria nu are dreptul de a face public numele contribuabilului atunci când transferă suma în cont (se presupune că se pot face calcule inverse, pentru a afla salariul persoanei respective).
- Aceste declaraţii nu pot fi folosite pentru a extrage sume de bani din contul contribuabililor -nu veţi plăti nimic dacă urmaţi această procedură.
- Data până la care trebuie depuse/trimise formularele este 25 mai 2018.
Ce nu este prevederea 2%?
- Direcţionarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donaţie! Este vorba de o sumă datorată statului (ca impozit în 2016) dar puteţi decide modul şi cui va fi ea alocată.
- Direcţionarea a 2% nu este o metodă legala de fraudă fiscală! Nu aveţi dreptul sa cereţi nici un fel de beneficii financiare sau de altă natură organizaţiei către care aţi direcţionat 2%.
Pentru mai multe detalii, accesaţi www.anaf.ro.