Strategia la care lucram va fi construita pe experienta capatată de zeci de tari în ultimele 3-4 decenii. Pentru ca nu vrem sa reinventam roata.
In aceasta perioada, expertii proiectului lucreaza in echipe. In timp ce unii pregatesc materialele despre politicile publice si mobilitate urbana, altii studiaza Strategiile similare adoptate de alte state. La aceasta lista am adaugat chiar si Strategii locale, deoarece exista orase care vor sa faca chiar mai mult decat politica nationala.
Separat, alti experti lucreaza la o “radiografie” a societatii. Ei au realizat 3 sondaje de opinie, deja fiind incepute activitatile de culegere de date.
Primul sondaj s-a adresat comunitatii, fiind o cartografiere a situatiei actuale a utilizarii bicicletei in Romania.
Al doilea sondaj a fost realizat pentru a vedea modul in care autoritatile publice se raporteaza fata de comunitate si mediul asociativ in adoptarea sau aplicarea de masuri favorabile utilizarii bicicletei.
Un al treilea sondaj a fost transmis catre asociatii si fundatii. Pentru ca rezultatele culese sa fie relevante, este important ca opiniile colectate sa vina din partea unor organizatii active, care cunosc si inteleg problemele comunitatii. De aceea, chiar daca in Romania exista zeci de mii de ONG-uri, noi am identificat mai putin de 100 care ar putea fi interesate ca utilizarea bicicletei sa fie mai facila pentru cei interesati. De la asociatiile de biciclisti pana la cele care se ocupa de protectia mediului, toate ONG-urile identificate de noi au primit formularul pe care trebuie sa-l completeze.
Deoarece sondajul este inca in desfasurare iar rezultatele sunt mai precise cu cat raspunsurile sunt mai multe, va solicitam ajutorul pentru a identifica un numar cat mai mare de ONG-uri despre care credeti ca ar fi suficient de pregatite pentru a-si spune un punct de vedere in privinta modului in care ar trebui incurajata utilizarea bicicletei in Romania.
Cel mai simplu mod de a ne transmite datele de contact ale acestor asociatii este pe contul de Facebook, unde putem sa confirmam rapid daca respectiva organizatie a fost deja contactata.
De asemenea, este important sa reamintim ca toti cei interesati, fie ca sunt doar pasionati sau sunt profesionisti din administratii, asociatii sau companii, se pot inscrie pe lista celor care doresc sa participe la una dintre cele 8 intalniri de informare si consultare.
Fiecare intalnire va avea loc intr-una dintre regiunile de dezvoltare, astfel incat oricine sa poata participa. In cele 3 zile (vineri sambata si duminica), cat dureaza fiecare dintre intalniri, expertii proiectului vor prezenta materialele pregatite. In acest fel, dorim ca tot publicul interesat sa inteleaga rolul dezvoltarii unei strategii corecte, acceptate de toate partile interesate, si sa vina cu propuneri de masuri care sa fie cuprinse in Strategie.
Cheltuielile de deplasare vor fi suportate din bugetul proiectului, in limitele aprobate de cofinantatori.
O harta cu localizarea celor care s-au inscris pana acum pe lista celor interesati sa contribuie la dezvoltarea primei Strategii nationale de incurajare a mersului pe bicicleta poate fi consultata aici.
Marian Ivan
Presedinte OPTAR