… e momentul să te implici! În perioada următoare se va dezvolta un ghid metodologic de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete ca parte integrantă din procesul de dezvoltare durabilă în România, document care va fi promovat prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Asta înseamnă că, după adoptare, infrastructura pentru biciclete trebuie să respecte nişte criterii de calitate.
Nu o să mai existe piste pentru biciclete care încep de nicăieri şi se opresc într-un stâlp.
Nu o să mai existe piste realizate fără respectarea normelor de siguranţă, cum este cea de pe şoseaua Pantelimon, din Bucureşti.
Şi nu o să mai existe piste realizate fără respectarea scopului dispoziţiilor Codului Rutier, respectiv „asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice”.
Mai jos, citiţi comunicatul de presă pe tema protocolului încheiat intre asociaţia OPTAR şi MDRAP. Dacă doriţi să aflaţi cele mai noi informaţii pe subiect sau dacă doriţi să vă implicaţi, vă rog să completaţi următorul formular on-line.
În data de 6 iunie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi asociaţia OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) au semnat un Protocol de Colaborare în scopul realizării unui ghid metodologic de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete ca parte integrantă din procesul de dezvoltare durabilă în România, document care va fi promovat prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent de opţiunea de deplasare aleasă: pe jos, cu bicicletă, cu transportul public sau cu autoturismul. Asociaţia OPTAR a primit împuternicirea şi girul Federaţiei Bicicliştilor din România pentru demersul de a participa la elaborarea ghidului sus-menţionat.
Promovarea ghidului metodologic de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete este absolut necesară în contextul în care în România nu există reglementări actualizate privind respectarea unor standarde de calitate privind executarea infrastructurii pentru biciclete. Din această cauză, de foarte multe ori, investiţiile în astfel de lucrări nu au atins obiectivul declarat: încurajarea utilizării frecvente a bicicletei în scop utilitar. Realizarea şi adoptarea ghidului metodologic ce face obiectul colaborării dintre cele două instituţii va veni în sprijinul autorităţilor locale, proiectanţilor şi contructorilor pentru a înţelege nevoile utilizatorilor de biciclete şi de a realiza lucrări conforme din care să rezulte o infrastructură viabilă pentru biciclete.
Conform Pactului de la Amsterdam, document asumat de către MDRAP pe 30 mai 2016, mobilitatea urbană reprezintă unul din cele 12 domenii prioritare ale Agendei Urbane a Uniunii Europene. Prin urmare, prin promovarea proiectului reglementărilor tehnice sus-menţionate, MDRAP urmăreşte susţinerea utilizării cotidiene a bicicletei în scop utilitar, aspect ce va conduce la creşterea mobilităţii şi la creşterea calităţii vieţii în cadrul localităţilor din România.
Marian Ivan – membru cofondator OPTAR
Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Dacă nu locuieşti în Bucureşti, dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut!
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.