„Viaţa şi sănătatea sunt cele mai de preţ lucruri pe care le avem”

La marsul biciclistilor din 27 octombrie 2012, bucurestenii sunt asteptati sa semneze petitii catre partidele politice, consilierii generali si primarul general.

Strangerea de semnaturi se va face timp de jumatate de ora la inceputul marsului (10.30 – 11.00 in Piata Alba Iulia) si jumatate de ora la sfarsitul marsului (12.30 – 13.00 in Parcul Izvor). Petitiile vor fi depuse la cabinetele liderilor politici precum si la Primaria Municipiului Bucuresti.

Acesta este textul petitiilor:

Doamnelor şi domnilor politicieni,

 

Viaţa şi sănătatea sunt cele mai de preţ lucruri pe care le avem. De aceea suntem direct interesaţi de modul în care dumneavoastră protejaţi şi respectaţi drepturile noastre şi ale celor la care ţinem.

            În Bucureşti, conform studiilor, şansa de viaţă a locuitorilor a scăzut cu 2 ani din cauza poluării. Sunt afectaţi deopotrivă copiii şi bătrânii, şoferii şi bicicliştii, politicienii afiliaţi sau independenţi, doctorii şi pacienţii, femeile şi bărbaţii, bogaţii şi săracii. 

Constituţia garantează dreptul cetăţenilor la un mediu sănătos. Şi totuşi, traficul auto, principala sursă de poluare din oraş, este încurajat cu o indiferenţă îngrijorătoare, în vreme ce oamenilor li se refuză alternativele. 

            Din cauza lipsei parcărilor, trotuarele, străzile, trecerile de pietoni şi staţiile RATB sunt pline de maşini. Pistele pentru biciclete au fost nefuncţionale încă de la execuţie şi totuşi au existat funcţionari care au acceptat să păgubească bugetul oraşului prin plata unor lucrări neexecutate sau executate ilegal. 

            Pe de altă parte, mijloacele de transport public rămân deseori blocate în trafic din cauza lipsei benzilor dedicate.

            Conform declaraţiilor şi a politicilor promovate, singurii politicieni îngrijoraţi de această situaţie sunt reprezentanţii Comisiei Europene care consideră inacceptabil de ridicat nivelul înregistrat, la nivel european, al deceselor şi vătămărilor corporale provocate de traficul rutier. În acest sens, Comisia a comunicat orientările pentru politică de siguranţă rutieră, însoţite de programul de siguranţă rutieră 2011-2020. Pe baza acestui document, în România a fost elaborată Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020.

Strategia este un document de politici coerente şi unitare în sfera siguranţei rutiere. Este un angajament în faţa Comisiei Europene şi a cetăţenilor ţării ca, prin măsurile aplicate, numărul victimelor accidentelor rutiere să scadă cu 50%.

            Încurajarea mersului pe jos, stimularea utilizării bicicletei ca mijloc de transport prin oferirea condiţiilor optime de siguranţă şi confort (prin amenajarea de piste funcţionale), finalizarea centurii cu profil de autostradă, dezvoltarea durabilă a transportului urban şi peri-urban la nivelul şi în jurul Capitalei sunt doar câteva dintre acţiunile asumate de Primăria Municipiului Bucureşti şi care pot duce la diminuarea poluării şi la micşorarea numărului de victime provocate de traficul rutier.

            În aceste condiţii, este inexplicabil de ce funcţionarii vinovaţi pentru recepţionarea şi plata ilegală a peste 100 km de piste pentru biciclete mai sunt încă în funcţii, iar procedurile de recuperare a pagubelor încă n-au început. La fel de uimitoare este şi decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care prin votul său a aprobat construirea unui drum expres în interiorul oraşului cu toate că astfel se încalcă grav principiile Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2011 – 2020.

            În faţa acestor discrepanţe majore între angajamentele asumate şi faptele constatate, vă solicităm să adoptaţi şi să promovaţi măsurile necesare pentru ca în Capitala ţării şi în celelalte oraşe să se adopte şi să se implementeze politicile publice menite să susţină soluţiile durabile de transport, anume transportul public şi transportul cu bicicleta. Vă solicităm, de asemenea, ca în acest demers să asiguraţi o consultare reală şi eficientă a cetăţenilor.

 Va asigurăm de faptul că vom urmări cu interes măsurile pe care le-aţi adoptat în cadrul partidului dumneavoastră pentru rezolvarea problemelor prezentate şi aşteptăm cu interes să ne arătaţi cum intenţionaţi să sprijiniţi aplicarea principiilor Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020.

Scrisorile pot fi gasite aici si aici. Toate raspunsurile primite vor fi publicate pe site si/sau pe contul de facebook.

 ——————————–

Daca locuiesti in Bucuresti si vrei sa militezi pentru drepturile biciclistilor si cele ale pietonilor izgoniti de pe trotuare, te poti inscrie in grupul Facebook.
Daca nu locuiesti in Bucuresti dar vrei sa sustii demersurile biciclistilor si pietonilor bucuresteni, te poti inscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea in care traiesti, daca sustii munca noastra, te poti inscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu dureaza mai mult de un minut !
Despre realizarile asociatiei noastre sau ale partenerilor nostri poti afla daca te inscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–