Un pas inainte pentru adoptarea unui nou tip de marcaj: “Traseu sugerat pentru biciclete”

Ieri, Comitetul Tehnic 187 Drumuri care functioneaza in cadrul Asociatiei Romane de Standardizare (ASRO) a finalizat procedurile pentru completarea Standardului de marcaje rutiere. Una dintre completarile propuse a venit din partea asociatiei OPTAR pentru introducerea notiunii de “traseu sugerat pentru biciclete”. 

In limba engleza, acest marcaj este cunoscut cu numele de “sharrows”, de la cuvintele “shared-lane marking” si “arrows”. In romana, el va purta numele de “traseu sugerat pentru biciclete”. Se utilizează în scopul sporirii impactului vizual asupra prezenţei utilizatorilor de biciclete si trotinete electrice pe partea carosabilă prin trasarea unui traseu recomandat de a fi urmat atunci cand acestia circula pe partea carosabila alaturi de traficul rutier. Un proiect de folosire a acestor marcaje a fost depus, in 2017, la Primaria Capitalei in asa zisa campanie de bugetare participativa “Propune pentru Bucuresti”. Proiectul a fost cel mai votat, insa administratia Firea a ignorat votul bucurestenilor, nefiind intreprins niciun demers pentru a introduce marcajul in Standardul national.

In schimb, Consiliul Judetean Ilfov a sprijinit propunerile OPTAR, asumandu-si plata taxelor impuse de ASRO in cazul completarilor propuse la Standarde.

Un alt sprijin important a venit din partea acelor administratii interesate de siguranta participantilor la trafic. Instituțiile care și-au trimis reprezentanti pentru a sustine proiectul sunt Primaria Capitalei, Primaria Sectorului 1, Primaria Sectorului 2, Primaria Municipiului Bacau, Primaria Municipiului Brasov, Primaria Municipiului Timisoara, Primaria Câmpulung Muscel, Consiliul Judetean Ilfov si Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Un sprijin important a venit si din partea asociatiilor care au inteles necesitatea sprijinirii prin vot a propunerilor. Majoritatea organizațiilor activează în Iași (Asociatia Institutul Cultural Independent, Asociația pentru Dezvoltare, Transparență și Participare Publică „CIVICA”, Asociația euRespect, Asociatia RealSports si Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS). Au completat lista Asociația Clubul Sportiv Kronstadt Cycling, din Brasov, si Asociatia OPTAR (initiatoare a propunerilor).

Un material video care prezinta proiectul propus in cadrul campaniei “Propune pentru Bucuresti”* poate fi vazut mai jos.


O sinteza a unui studiu despre aceste marcaje, care a fost prezentat Primariei Capitalei in 2017, poate fi studiat
aici.

Completarile la Standardul de marcaje vor fi disponibile saptamana viitoare, atunci cand se vor face toate modificarile propuse si votate in sedinta de ieri a Comitetului ASRO.
Procedurile pana la intrarea in vigoare a completarilor la Standardul de marcaje vor mai dura cel putin 3 luni.

*Precizam ca proiectul „Impreuna, in siguranta, pe aceleasi strazi”, depus in 2017 la Primaria Capitalei, nu mai poate fi studiat on-line deoarece, in campania electorala, administratia Firea a sters site-ul cu toata campania “Propune pentru Bucuresti” in incercarea de a-si ascunde nerealizarile