Pentru a simplifica depunerea formularelor de redirecționare a 2% din impozit, explicăm mai jos procedura de depunere on-line a acestora.
Cum poți depune on-line formularele de directionare 2%
- Trebuie să vă înregistrați on line la SPV (Spațiul Privat Virtual), un serviciu oferit de ANAF (Administrația Națională de Administrare Fiscală). Înregistrarea este gratuită. Aveți nevoie de datele din Cartea de Identitate și un număr de telefon mobil. Pentru aprobarea înregistrarii puteți alege una dintre cele doua variante descrise mai jos:
- Verificare pe baza unui numar de decizie (aveti nevoie sa cautati in arhiva dumneavoastra o decizie de impunere sau una de obligatie de plata emisa de ANAF catre dumneavoastra in anii precedenti). Pe respectiva decizie o sa vedeti un numar, dupa modelul din acest exemplu. De retinut ca oricine poate să se inregistreze, nu numai cei din Bucuresti si Ilfov (exemplul ANAF este mai vechi, de pe vremea cand serviciul era limitat la Bucuresti si Ilfov)
- Aprobare la ghișeu. Trebuie să mergeți la oricare organ fiscal teritorial din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (Art. 11 pct 6. B), cu Cartea de Identitate (Buletinul) si cu numarul de inregistrare pe care il veti primi on-line (după ce finalizați înregistrarea on-line). Avantajul este că după aprobare veți avea acces la toate serviciile on-line puse la dispoziție de ANAF.
- Dacă deja aveți cont la SPV, va puteti autentifica intrand pe acest link. Este valabil si pentru cei care detin certificat digital calificat (semnatură electronică). Daca nu știți ce este acest certificat, înseamnă că nu aveți :).
Alte modalități de depunere a formularelor completate
- Declaraţia poate fi depusă personal la organul fiscal de domiciliu (Administraţia Finanţelor Publice a sectorului/localităţii pe raza căreia aveţi domiciliul)
- Declaraţia poate fi trimisă prin poştă , prin scrisoare recomandată. Adresele administraţiilor financiare le găsiţi AICI.
Atentie! Formularele pe care le descarcati de pe site-ul OPTAR sunt deja completate cu datele asociației. Dacă doriți să utilizați formularele tipărite din sediile Administraţiilor Finanţelor Publice, găsiți mai jos datele necesare completării.
Denumire entitate nonprofit: ORGANIZAŢIA PENTRU PROMOVAREA TRANSPORTULUI ALTERNATIV ÎN ROMÂNIA
Cod de identificare fiscală: 28363944
Cont bancar (IBAN): RO77CECEB00130RON3154647
Cum completăm formularele pentru a directiona 2% catre OPTAR?
- Dacă aveţi venituri din SALARII: – tipăriţi şi completaţi declaraţia 230 (click pentru a descărca) – NU trebuie sa completaţi nicio sumă, deoarece suma corespunzătoare a 2% va fi calculată de către organele fiscale. Se completează secţiunea I. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI şi se semnează în partea de jos a declaraţiei (SEMNĂTURĂ CONTRIBUABIL). Instrucţiuni detaliate de completare găsiţi aici (click).
- Dacă aveţi venituri din ALTE SURSE (activități independente precum venituri din profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuală; cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile; transferul titlurilor de valoare etc. ): – tipăriţi şi completaţi declaraţia 200 (click pentru a descărca) – NU trebuie sa completaţi nicio sumă, deoarece suma corespunzătoare a 2% va fi calculată de către organele fiscale. Se completează secţiunile I. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI, II. DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE, PE SURSE ŞI CATEGORII DE VENIT şi se semnează în partea de jos a celei de-a doua pagini (SEMNĂTURĂ CONTRIBUABIL). Anexa se completează dacă aveţi mai multe astfel de surse de venit. Instrucţiuni detaliate de completare găsiţi aici (click).
- Datele pentru completarea declaraţiei sunt cele personale şi datele OPTAR.
Datele OPTAR au fost deja completate pe formularele descarcate de pe acest site. Datele personale se vor completa de mână. - Declaraţia va fi completată în două exemplare, dintre care unul ramâne la contribuabil.
- Pentru a trimite formularul on-line, daca nu aveti scaner, puteti realiza câte o fotografie de bună calitate pentru fiecare pagină. Apoi, transformați imaginile într-un document PDF pentru a putea fi transmis on-line către ANAF. Dacă nu aveți un program care să transforme mai multe imagini într-un PDF, puteți folosi intrumente on-line (varianta 1, varianta 2, varianta 3, varianta 4, varianta 5, varianta 6)
Ce înseamnă 2%?
- Sistemul 2%, prevăzut de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, permite contribuabililor persoane fizice să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit (ONG).
- 2% este un sistem prin care cetăţenii au posibilitatea de a hotărî în mod direct ce se întâmplă cu o parte a impozitului datorat statului.
- Dacă nu direcţionaţi aceşti 2% către un ONG, procentul respectiv rămâne în bugetul statului.
- Direcţionarea nu presupune costuri/eforturi suplimentare, în afară de completarea datelor în declaraţiile de venit.
- Pe declaraţii nu trebuie indicată suma echivalentă cu 2% din impozit, deoarece aceasta va fi calculată direct de către organele fiscale, pe baza fişei fiscale venite de la angajator.
- Direcţionarea sumei echivalente cu 2% din impozit este anonimă, ceea ce înseamnă că trezoreria nu are dreptul de a face public numele contribuabilului atunci când transferă suma în cont (se presupune că se pot face calcule inverse, pentru a afla salariul persoanei respective).
- Aceste declaraţii nu pot fi folosite pentru a extrage sume de bani din contul contribuabililor -nu veţi plăti nimic dacă urmaţi această procedură.
- Data până la care trebuie depuse/trimise formularele este 25 mai 2017.
Ce nu este prevederea 2%?
- Direcţionarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donaţie! Este vorba de o sumă datorată statului (ca impozit în 2016) dar puteţi decide modul şi cui va fi ea alocată.
- Direcţionarea a 2% nu este o metodă legala de fraudă fiscală! Nu aveţi dreptul sa cereţi nici un fel de beneficii financiare sau de altă natură organizaţiei către care aţi direcţionat 2%.
Pentru mai multe detalii, accesaţi www.anaf.ro.
Rapoarte de activitate OPTAR
Raport de activitate 2012 (va fi adaugat pana la sfarsitul lunii martie 2017)
Raport de activitate 2015 (va fi adaugat pana la sfarsitul lunii martie 2017)
Raport de activitate 2016 (va fi adaugat pana la sfarsitul lunii martie 2017)