Sorin Oprescu ar putea raspunde în cazul pistelor ilegale*

 

Indiferent daca esti doctor, tamplar sau berar, atunci cand gresesti… platesti ! Situatia nu este diferita nici in cazul primarilor. Dar care este legatura dintre Primarul Sorin Oprescu si prejudiciul imens provocat din vina Adminstratiei Strazilor Bucuresti ?

Dupa cum se stie, in Bucuresti pistele pentru biciclete s-au realizat pe trotuare. Nu s-a tinut cont de lege, de avize, de oameni, de parcari, de magazine, de copaci, de chioscuri, de statii RATB… Nu s-a tinut cont de nimic.

La solicitarea cetatenilor nemultumiti, Brigada Rutiera a verificat modul in care s-au realizat pistele.
S-a constatat ca toate traseele verificate erau ilegale. Si pentru ca lucrarile au fost receptionate cu incalcarea legii, paguba produsa trebuie recuperata de la cei vinovati.

Conform legii, primarul conduce serviciile publice locale**. El este cel care trebuie sa recupereze prejudiciile provocate de receptionarea (si plata) pistelor ilegale. Pentru asta, primarul Sorin Oprescu trebuie sa impute pagubele catre vinovati in termenul legal de 30 de zile de la momentul stabilirii prejudiciului.

Primarul Sorin Oprescu a fost sesizat pentru prima data pe 24 noiembrie 2011. Cu toate ca petitia inregistrata la Primarie continea referiri la ilegalitatile Administratiei Strazilor, nimeni nu a luat vreo masura***. Au urmat mai multe zeci de petitii catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Administratia Strazilor Bucuresti, Brigada de Politie Rutiera, Prefect si Ministrul de Interne. In final, pe 8 octombrie 2012, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR) a solicitat Curtii de Conturi identificarea vinovatilor si recuperarea prejudiciului creat prin receptionarea si plata ilegala a pistelor din Bucuresti.

Deoarece exista un termen in care faptele celor vinovati se vor prescrie (3 ani) si pentru ca institutiile din Romania tergiverseaza pedepsirea vinovatilor, OPTAR impreuna cu Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti intentioneaza ca in perioada imediat urmatoare sa se adreseze institutiilor europene.

Ce trebuie sa stii despre pistele ilegale din Bucuresti

In cautarea pistelor pentru biciclete din Bucuresti (video)

* art. 64 din Legea nr. 94/1992 (de organizare si functionare a Curtii de Conturi): Nerecuperarea prejudicilor, ca urmare a nedispunerii si neurmaririi de conducerea entitatii a masurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

** art. 61 alin. 5 din Legea nr. 215/2001

*** art 84-85 din legea nr. 188/1999

 Foto:PortocalaMecanica.ro

 Marian Ivan – membru fondator al OPTAR

——————————–

Daca locuiesti in Bucuresti si vrei sa militezi pentru drepturile biciclistilor si cele ale pietonilor izgoniti de pe trotuare, te poti inscrie in grupul Facebook.
Daca nu locuiesti in Bucuresti dar vrei sa sustii demersurile biciclistilor si pietonilor bucuresteni, te poti inscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea in care traiesti, daca sustii munca noastra, te poti inscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu dureaza mai mult de un minut !
Despre realizarile asociatiei noastre sau ale partenerilor nostri poti afla daca te inscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–