“Rascoala pagubiţilor.” Cum au fost recuperaţi banii de la hoţi

Astazi am vazut o stire care mi-a atras atentia. O comunitate care a fost terorizata de niste hoti a sarit pe cei 4 suspecti. Mi s-a parut interesant ca o doamna a afirmat ca si-a primit banii inapoi de la suspecti. 

M-am gandit imediat ca si bucurestenii sunt in situatia acelei comunitati.

In“Afacerea pistelor si semafoarelor pentru biciclisti” (ep.1 si ep. 2bugetul orasului a fost pagubit de un numar restrans de functionari publici. Ei au receptionat lucrari neexecutate sau executate cu incalcarea legii si au aprobat plata pentru aceste lucrari.

In urma demersurilor cetatenilor, politia a inceput sa desfiinteze pistele ilegale. Si, cu toate ca ilegalitatile au fost astfel dovedite, Primaria Municipiului Bucuresti refuza sa inceapa demersurile pentru recuperarea pagubei.

De aproape un an Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR) ii informeaza regulat pe domnul primar general Sorin Oprescu si pe membrii Consiliului General al Municipiului Bucuresti despre neregulile de la Administratia Strazilor Bucuresti. Si, cu toate ca paguba este imensa, pana acum nimeni nu i-a deranjat pe cei de la conducerea Administratiei Strazilor.

Pe 04.09.2012, in baza legii accesului la informatiile de interes public, OPTAR a pus aceasta intrebare autoritatilor din Bucuresti:

Va rugam sa ne precizati daca institutia dvs. a inceput procedurile legale de recuperare a prejudiciilor de la persoanele vinovate de receptionarea ilegala a lucrarilor de executie a pistelor de biciclete dupa ce Brigada Rutiera a dispus desfiintarea temporara a mai multor trasee dupa verificarea starii de viabilitate a acestora.

Nu asteptam decat un cuvant: DA.
Sau… NU.

Si totusi termenul legal pentru oferirea acestei informatii a fost depasit.

Nu am primit informatia solicitata de la Administratia Strazilor
Nici de la cabinetul domnului Sorin Oprescu.
Si nici din partea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Hmmmmm… De ce oare ?

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR

——————————–

Daca locuiesti in Bucuresti si vrei sa militezi pentru drepturile biciclistilor si cele ale pietonilor izgoniti de pe trotuare, te poti inscrie in grupul Facebook.
Daca nu locuiesti in Bucuresti dar vrei sa sustii demersurile biciclistilor si pietonilor bucuresteni, te poti inscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea in care traiesti, daca sustii munca noastra, te poti inscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu dureaza mai mult de un minut !
Despre realizarile asociatiei noastre sau ale partenerilor nostri poti afla daca te inscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–

4 thoughts on ““Rascoala pagubiţilor.” Cum au fost recuperaţi banii de la hoţi

 • 1. Ii poti forta in justitie sa raspunda.
  2. Poti face plangere penala pentru abuz in serviciu si alte infractiuni – un procuror va deschide un dosar de cercetare penala si va da o rezolutie. Cu adrese la primar nu faci decat sa iti ocupi timpul cand te plictisesti.

  • Stim care sunt procedurile. Insa este anormala situatia: un ONG sa faca treaba edililor.

 • Pentru ca receptia nu e ilegala inainte de a se constata de organele abilitate ca e ilegala. Stii, prezumtia de nevinovatie prevaleaza in cazurile penale. Asta inseama ca primarul chiar daca ar vrea nu ar putea sa faca nimic pentru ca nu are baza legala. Doar Curtea de Conturi ar putea constata paguba fara un proces penal, dar controlul se face o data la 5 ani si cine stie cand o sa fie urmatorul.

  • S-a constatat deja asta. Si o poate constata oricine.

   Primarul este cel care trebuie sa sesizeze Curtea de Conturi, daca ii pasa de banii cetatenilor. Paguba este totala, pentru ca lucrarea trebuia receptionata doar in conditii de respectare a avizelor eliberate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.