OPTAR nu este de acord cu furtul aurului de la Rosia Montana

FURT : Delict constând în însușirea (pe ascuns) a unor lucruri străine.

Cam asta vor sa faca unii cu aurul de la Rosia Montana. Ascunzandu-se in spatele unui contract secretizat, o mare parte din politicieni incearca sa convinga romanii cat de mult are nevoie tara de bani, in aceste momente de criza.

Zilele acestea vedem cum politicieni care se injura prin Parlament, daca fac parte din partide diferite, isi dau mana si promoveaza o lege in interesul personal.

Pentru ca este singura explicatie pentru care un PDL-ist si un PSD-ist s-au zbatut sa propuna impreuna Legea Minelor. Proiectul legislativ incearca sa rezolve exact problemele unei companii private care incearca de foarte mult timp sa obtina avizele pentru a ne lua aurul din zona Rosia Montana, lasandu-ne la schimb un bazin urias de cianuri.

Sa dai aurul la schimb pe niste cianuri, este cel mai prost schimb pe care l-ar putea face cineva. Prost pentru noi… foarte bun pentru ei !

Totusi, politicienii nu vad nimic in neregula cu asta. Si daca ne gandim ca barajul care va tine otrava in bazin are o viata limitata, vom constata ca la sfarsit va trebui sa cheltuim sume enorme pentru a rezolva dezastrul ecologic lasat in urma.

Deci… sa calculam:

Ramanem fara aur +

Ramanem fara siturile arheologice din zona +

Ramanem cu un bazin enorm cu cianuri +

Cheltuim enorm pentru intretinerea bazinului (presupunand ca nu vor fi dezastre care pot fisura barajul de peste 180 de metri, caz in care pierderile sunt imposibil de estimat)

––––––––––––––––––––

Tragem linie si constatam:

Romania – pierde.

Romanii – pierd.

Compania straina si cei de pe statele ei de plata – castiga

Dar toti se gandesc numai la ziua de astazi.

Toti sugereaza ca aurul va ajunge in buzunarele romanilor.

Toti sugereaza ca se vor crea locuri de munca, indispensabile economiei.

Fals !

Interesul crescut al politicienilor pentru acest subiect, nu poate reflecta decat existenta unor avantaje materiale pentru ei sau pentru partidele din care fac parte. „Povestea” aurului care va ajunge la populatie sub forma de pensii si salarii, este doar un pretext de a adormi vigilenta romanilor.

Dar, atata timp cat mai exista romani dezinteresati care sustin furtul aurului de la Rosia Montana, cu siguranta ne meritam soarta.

Pentru ca acesti cetateni nu vad cat rau ne face clasa politica din Romania.

De multi ani, zi de zi, luna de luna, „pierdem” sume enorme.

De la intrarea in UE, Romania nu a fost in stare sa atraga decat 5.2 % din fondurile UE. Sunt sume enorme care daca ajungeau in Romania, PIB-ul ar fi crescut enorm. Nu s-ar mai fi pus niciodata problema platii pensiilor si a salariilor.

Dar este o mica problema, aici. Pentru a aduce in Romania aceste sume enorme, baietii numiti politic in functii de conducere ar fi trebuit sa munceasca pentru elaborarea de proiecte. Insa de ce sa muncesti, daca nu „iti iese” nimic ? Pentru ca, europenii au obiceiul sa verifice cum se cheltuiesc banii lor. Si asa ne-am trezit ca Romania este in coada clasamentului privind absorbtia fondurilor europene.

Chiar de curand, Romania a pierdut intr-o zi mai multi bani decat ar castiga in 15 ani din extragerea aurului de la Rosia Montana. Si asta, fara a lasa in urma otrava si fara a distruge siturile arheologice din zona !

Romania a pierdut 1,2 miliarde de euro la pretul de astazi, avand certificate in valoare de trei miliarde de euro in 2008. Acest lucru s-a intamplat pentru ca oamenii politici au fost lasi. S-au certat Mediul cu Economia, si vorbesc despre toti cei de pana acum. Si de cei de inaine de 2008, si de cei de dupa 2008. Iar Romania a pierdut astazi 1,2 miliarde de euro”, a spus presedinele. Da, este exact acelasi presedinte care sustine ca tara are nevoie de bani !

Luna trecuta am pierdut 1,2 miliarde de Euro !?!

Acestia sunt doar banii pentru certificatele verzi ! Adica… maruntisul de luna trecuta. Dar luna de luna, daca am absoarbe fondurile europene, s-ar crea noi locuri de munca, incasarile statului ar fi mai mari si ar fi suficienti bani pentru marirea pensiilor si a salariilor!

Atunci, de ce tin politicienii cu orice pret sa planteze un bazin cu cianuri la Rosia Montana, cand exista atatia bani europeni pe care ii pierdem ?

Singurul nostru raspuns: pentru interesul propriu sau de grup.

Daca esti interesat de ce se intampla in Romania, cere-i reprezentantului tau in Parlament sa ceara marirea absorbtiei de fonduri europene in detrimentul extragerii aurului de la Rosia Montana de catre o companie straina.

Cere-i sa-ti explice ce se putea face cu 1.2 miliarde de Euro, banii pe care Romania i-a pierdut doar luna trecuta.

La plecare, aminteste-i ca vin alegerile. Si nu uita sa verifici ce voteaza in Parlament !

Dar… doar daca iti pasa.

ULTIMA ORA: Basescu: Ambii parteneri au vrut sa fure !

Un contract care s-a atribuit fara licitatie si un contract care ne-a adus la niste preturi exorbitante. Si atunci statul roman nu putea sa accepte la nesfarsit, fie ea si o firma mare, sa plateasca cu 19, 20, 30 de milioane km de autostrada. (…)Recomandarea Băncii Mondiale ar fi trebuit să fie: atenţie stat român, că noi lucrăm cu voi de vreo 20 de ani, nu faceţi acest contract, că a fost public şi atunci Banca Mondială a tăcut şi acum vine să dea oarecare lecţii, îmi pare rău. Şi Banca a tăcut şi Fondul a tăcut şi BEI a tăcut şi BERD a tăcut”,  a afirmat presedintele Basescu !

Este extraordinar ca dupa atatia ani, presedintele observa neregulile din „afacerea Bechtel”. Spre informare, ii transmitem public presedintelui Romaniei ca situatia de la Rosia Montana este mai grava: contract secretizat, pierderi materiale mari, consecinte grave asupra mediului pe termen lung, pierderi irecuperabile ale sit-urilor arheologice …

Si… ca sa fie clar si pentru domnul Basescu, toti credem ca in contractul de la Rosia Montana ambii parteneri fura ! Ne fura dreptul de a trai intr-un mediu curat, asa cum ne dorim.

Si… culmea ! NOI NU TACEM !

FOTO: Fundatia Calea Victoriei
(Deoarece am sesizat ca exista un grup foarte activ pe net pentru sustinerea cianurilor la Rosia Montana, nu vom publica niciun fel de comentarii pe aceasta pagina.)