Nici noi nu vrem să numărăm morții. Ce facem ?

Tot mai des am primit sesizări din partea bicicliștilor privind agresivitatea în trafic a câtorva șoferi ai RATB și ai companiilor de  TAXI. Aceste sesizări au fost trimise și către conducerile companiilor și poliție, însă până acum n-am auzit despre vreun caz rezolvat.

Lipsa unei infrastucturi adecvate în București a dus la apariția acestor manifestări nefirești. Și, pentru a preîntâmpina apariția unor conflicte, dar mai ales pentru a preveni pierderea de vieți omenești, am considerat că trebuie să facem ceva. Venim astfel în întâmpinarea declaraţiei primarului Sorin Oprescu prin care afirma că nu doreşte „să numere morţii”. De data aceasta primarul se va putea implica direct în găsirea de soluţii de creştere a siguranţei rutiere în Bucureşti.

 

Pe data 3 septembrie 2013, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Comunitatea Bicicliștilor din București (CBB) și ActiveWatch organizează dezbaterea „Drumul public este al tuturor”. Întâlnirea va fi moderată de Președintele ActiveWatch, Mircea Toma.

Dezbatere va fi centrată pe relația dintre conducătorii vehiculelor transportului public (RATB și TAXI) și ceilalți participanți la trafic. Având în vedere că în ultimul timp au existat o serie de incidente în care au fost implicați conducătorii profesioniști implicați în transportul public, organizatorii consideră că trebuie identificate sursele problemelor. Antagonizarea celor două categorii nu face altceva decât să aducă prejudicii de imagine orașului, precum și scăderea siguranței rutiere pe drumurile publice.

Având în vedere
– actualele condiții de infrastructură, prin desființarea pistelor de bicicletă (în bază ilegalităţii acestora),
– practica din statele europene de împărţirea primei benzi între bicicliști și transportul public,
– lipsă benzilor dedicate transportului public,

este necesar ca cele mai eficiente moduri de transport urban (bicicleta, RATB și TAXI) să fie promovate, în beneficiul orașului și a cetățenilor.

Cei trei organizatori ai dezbaterii sunt implicați în promovarea transportului public că metodă prioritară de deplasare în București (având în vedere nevoia implementării unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă) .

Creșterea siguranței rutiere este un pas important în creșterea calității vieții. Oamenii, fie ei pietoni sau bicicliști, sunt cei fără de care transportul public nu ar putea exista. De aceea considerăm că este în interesul direct al participanților de a rezolva problemele și de a contribui astfel la dezvoltarea durabilă a orașului în scopul creșterii calității vieții în București.

Au fost invitați la această întâlnire:
– dl. Sorin Oprescu, Primarul Municipiului București, conducător al serviciilor publice locale
– conducerea Brigăzii Rutiere București
– conducerea Regiei Autonome de Transport București
– reprezentanții Sindicatului Transportatorilor Liberi din București
– reprezentanții Sindicatului Național al Taximetriștilor Independenți
– reprezentanții Asociației Profesionale a Transportatorilor
– reprezentanții companiilor de TAXI Meridian, Pelicanul, Speed, Cristaxi, Apolodor, Autogenn, Aris, As, Real, d’Artex, Leone, Golden Blitz, Cobalcesu, Fly, Tess, Next, Taxi 2000, Eurostil

Cetăţenii care vor sa participe la această întâlnire (3 septembrie, ora 11.00) se pot înscrie folosind formularul de mai jos. Numărul de locuri este limitat de capacitatea sălii. Confirmarea va fi trimisă prin e-mail. Vă rugam să treceţi o adresă e-mail pe care obişnuiţi s-o verificaţi regulat.

Marian Ivan – membru fondator al OPTAR
——————————–

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.
————————————–

[Event_Registration_Single event_id=”21″]