Lucruri bune se intampla cand cetatenii se implica

La inceputul lunii iunie lansam Campania “Adoptă o pistă periculoasă ! Apoi… desfiinţeaz-o !” Invitam astfel cetatenii sa se implice in sesizarea problemelor orasului. De data aceasta erau vizate pistele pentru biciclisti care pun in pericol siguranta pietonilor si biciclistilor.

Numarul celor care au raspuns apelului nostru nu a fost mare.
Nu pentru ca oamenii nu sunt interesati de soarta orasului…
Nu pentru ca oamenii se feresc sa faca voluntariat…

Nicidecum ! De fapt, oamenii si-au pierdut increderea in autoritati. Si nu pot sa nu le dau dreptate ! De un an de zile OPTAR sesizeaza institutiile despre pistele ilegale: Administratia Strazilor Bucuresti, Brigada Rutiera, Primaria Municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Prefectura Bucuresti si Ministerul de Interne.

Dar nu acesta e subiectul de astazi.

Incepand cu sfarsitul lunii iunie am inceput sa primim, din partea celor care au ales sa se implice, probe ale ilegalitatilor de pe pistele pentru biciclisti. Astfel, pe data 6 iulie 2012, consiliati de avocatul Adrian Rista, au fost depuse primele 6 sesizari catre Primarie, Administratia Strazilor, Consiliul General si Politie. Apoi, dupa alte doua saptamani, au fost depuse inca doua cereri, fiind in lucru alte 6 cereri similare pentru tot atatea trasee.

Si, oarecum neasteptat, raspunsul a fost favorabil.

Pe data 16 august 2012 Brigada Rutiera Bucuresti ne-a comunicat ca in urma primelor 8 sesizari depuse s-a dispus desfiintarea temporara a celor 8 trasee ilegale reclamate.

Este imbucurator acest lucru.

Trist este faptul ca a fost nevoie de autoritatea politiei pentru ca pietonii sa fie protejati pe trotuare. Si este grav daca in perioada urmatoare Primaria nu ia masuri pentru recuperarea prejudiciului de la cei vinovati.

Si, pentru ca munca celor care au contribuit la rezolvarea acestei probeme trebuie apreciata, am solicitat voluntarilor sa-mi permita publicarea numelor lor. Sunt oameni care au crezut in ceea ce fac si care si-au rupt din timpul liber pentru a face voluntar munca de cercetare pe teren. A fost nevoie de munca lor pentru ca acolo, la Administratia Strazilor Bucuresti, sunt platiti din banii nostri niste oameni care nu-si fac treaba. Pana cand Primaria va face curatenie printre angajatii Administratiei, vom mai avea nevoie de astfel de voluntari.

Iata-i pe eroii nostri si traseele pe care le-au documentat:

Traseul 1 – Grigore Burloiu
Traseul 2 – Cristian Virlan si Daniel Constantinescu
Traseul 7 – Eugen Nedelcu
Traseul 8 – Leonard Barbu
Traseul 19 – Dan Claudiu Buzilan
Traseul 23 – Eugen Nedelcu
Traseul 26 – Andrei Olariu
Traseul 28 – Carmen Manole

De precizat ca numarul voluntarilor este mai mare, in acest moment fiind in lucru alte sesizari pentru alte trasee periculoase. Am amintit doar de cei 8 deoarece munca lor a dat deja rezultate.

Si, ca sa arat nivelul lor de implicare, trebuie sa precizez ca unii dintre ei au documentat chiar mai multe trasee. Si ar fi vrut sa le faca pe toate ! I-am refuzat deoarece vrem sa oferim posibilitatea si altor cetateni sa se implice.
Pentru ca lucruri bune se intampla cand cetatenii se implica !

Marian Ivan – membru fondator al OPTAR
FOTO: Claudiu Buzilan

UPDATE 21 aug. – Documentul prin care s-a anuntat desfiintarea temporara a Traseului 2 (pag 1 si pag 2).

UPDATE 12 sept. – Lista cu traseele desfiintate pana la aceasta data: document politie.

——————————–

Daca locuiesti in Bucuresti si vrei sa militezi pentru drepturile biciclistilor si cele ale pietonilor izgoniti de pe trotuare, te poti inscrie in grupul Facebook.
Daca nu locuiesti in Bucuresti dar vrei sa sustii demersurile biciclistilor si pietonilor bucuresteni, te poti inscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea in care traiesti, daca sustii munca noastra, te poti inscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu dureaza mai mult de un minut !
Despre realizarile asociatiei noastre sau ale partenerilor nostri poti afla daca te inscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–