Kilometrul Verde, Siguranţa Rutieră şi eu… cetăţeanul european

In aproape orice domeniu de activitate, cand se face un clasament la nivel european, Romania este la extreme. Cand e de bine… suntem in coada. Atunci cand e grav… suntem in frunte.

La fel s-a intamplat si in 2010 cand, la finalul unei campanii de siguranta rutiera ce-si propunea sa reduca numarul de victime, Romania a fost tara care a reusit „performanta” sa inregistreze mai multe victime decat la inceputul campaniei.

Tocmai de aceea, specialisti din mai multe ministere au elaborat documentul Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020. Se vorbeste serios despre mobilitate urbana si chiar sunt identificate probleme care ar trebui rezolvate de catre autoritati.

M-am bucurat cand am citit prima data documentul, mai ales ca era un document elaborat de un Consiliu Interministerial. Am avut un moment de indoiala privind aplicarea Strategiei. Totusi nu am ezitat ca in luna mai (2012), in numele Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti, sa ma adresez presedintelui Consiliului Interministerial pentru Siguranta Rutiera pentru a propune proiectul Kilometrul Verde.

 

Intrucat atat ministerul cat si cetatenii si-au manifestat interesul pentru actiunea propusa, sunt sigur ca Kilometrul Verde isi va atinge scopul.

Daca si voi va mentineti interesul pentru desfasurarea evenimentului, va rugam sa trimiti randurile de mai jos catre ministerele care fac parte din CISR. Lista de adrese o gasiti la finalul scrisorii.

 

Dragi guvernanti,

 

Noi, cetatenii acestei tari, indiferent pe cine am votat la ultimele alegeri, ne-am bucurat cand am aflat ca, dincolo de disputele politice, Guvernul ne garanteaza ca institutiile statului vor functiona normal. Tocmai de aceea vrem sa va atragem atentia asupra unui eveniment important pentru noi.

Este vorba de Kilometrul Verde, o actiune ce se inscrie intr-o campanie de siguranta rutiera. Evenimentul doreste sa aduca in atentia institutiilor si a cetatenilor principiile europene ce stau la baza Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera (SNSR) 2011-2020.

In luna mai 2012, Kilometrul Verde, evenimentul ce doreste sa reuneasca peste 10 000 de biciclisti pe viitoarea autostrada Bucuresti – Ploiesti, a primit acordul de principiu din partea domnului ministru Ovidiu Silaghi.

Avand in vedere si calitatea de presedinte al Consiliului Interministerial pentru Siguranta Rutiera (CISR) pe care o detine in prezent ministrul Transporturilor si Infrastructurii, suntem pe deplin convinsi de utilitatea pe care o poate avea organizarea unui astfel de eveniment in sensul constientizarii autoritatilor – populatiei asupra beneficiilor pe care le poate aduce mersul pe bicicleta: solutie viabila de transport alternativ in Romania avand ca principala consecinta scaderea traficului auto.

Nu poate fi neglijata nici reducerea semnificativa a poluarii (mai ales in intravilanul localitatilor) ca urmare a scaderii traficului auto si de ce nu, o simtitoare imbunatatire a starii de sanatate a populatiei.

Este intradevar necesara atragere atentiei asupra problemelor actuale de siguranta in trafic ce reprezinta efectiv un impediment in dezvoltarea acestui mod de deplasare pe teritoriul tarii noastre.

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii
Ovidiu Ioan Silaghi

Kilometrul Verde, actiune subscrisa unei campanii de siguranta rutiera, este conforma cu Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera (SNSR) 2011-2020.

Prin documentul elaborat, Romania si-a asumat obiectivul Comisiei Europene de a reduce numarul deceselor provocate de accidentele rutiere cu 50% .

Expertii Bancii Mondiale au estimat pretul platit in cazul pierderii unei vieti omenesti victima a unui accident rutier la 130.000 dolari SUA.

In Romania, estimarea pierderilor economice si sociale datorate accidentelor rutiere ne indica o valoare de aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut. Cresterea gradului de siguranta rutiera, concretizata prin scaderea numarului de victime, ar conduce la cresterea veniturilor bugetare.

Nota de fundamentare SNSR 2011-2020

 

Comisia Europeană consideră inacceptabil de ridicat numărul deceselor şi al vătămărilor corporale, recunoscând totodată că sistemul de transport sigur şi durabil contribuie la competitivitate şi prosperitate, la ocuparea forţei de muncă, siguranţă şi securitate pe plan european.

SNSR 2011-2020

 

Avand in vedere numarul mare de persoane care si-au anuntat intentia de a participa la actiune, Kilometrul Verde se bucura de un impact mediatic considerabil. Mai mult, interesul media fata de acest eveniment o sa fie si mai mare odata cu aproprierea datei actiunii.

De aceea, eu, cetatean european, va solicit sa anuntati detalii despre actiunea Kilometrul Verde si, impreuna cu societatea civila, sa aducem pe agenda publica principiile Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera 2011-2020, ca mijloc de educatie rutiera.

Va multumim pentru implicarea in problemele cetatenilor.

Cu stima,

Marian Ivan,
membru fondator al OPTAR

Bucuresti – 10 iulie 2012

Lasand la o parte obligatiile asumate in fata Comisiei Europene, administratia publica are indatoriri in fata cetatenilor. Tocmai de aceea, Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti impreuna cu simpatizantii sai lanseaza aceasta scrisoare deschisa catre reprezentantii institutiilor care fac parte din CISR. Aici este o lista de adrese ale ministerelor care fac parte din Consiliul Interministerial pentru Siguranta Rutiera:
bpresa5@mt.ro, septimiu.buzasu@mt.ro, contact@ovidiusilaghi.ro, petitii@mai.gov.ro, dezbateri_publice@minind.ro, PetitiiMFP@mfinante.gov.ro, info@mdrt.ro, srp@mmediu.ro, office@mcsi.ro, dirrp@ms.ro, victorponta2.0@gmail.com, drp@gov.ro

 

——————————–

Daca locuiesti in Bucuresti si vrei sa militezi pentru drepturile biciclistilor si cele ale pietonilor izgoniti de pe trotuare, te poti inscrie in grupul Facebook.

Daca nu locuiesti in Bucuresti dar vrei sa sustii demersurile biciclistilor si pietonilor bucuresteni, te poti inscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea in care traiesti, daca sustii munca noastra, te poti inscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu dureaza mai mult de un minut !

Despre realizarile asociatiei noastre sau ale partenerilor nostri poti afla daca te inscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

———————————––