Intalnire CFR – FBR – informare 16.11.2016

Vineri, 11 noiembrie 2016, am aflat din presa ca Federatia Biciclistilor din Romania s-a intalnit cu reprezentantii CFR. In articol era o lista de propuneri facuta de ”comunitatea biciclistilor”.

Asociatia OPTAR face parte din Federatia Biciclistilor din Romania. Presedintele OPTAR a detinut functia de vicepresedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, marți (15 noiembrie 2016) alegând să renuțe la aceasta funcție. Asociatia OPTAR, prin membrii si simpatizantii sai, este activa in comunitatea din Bucuresti, incercand sa fie la curent cu informatiile pe subiectul transportului alternativ.

Cu toate acestea, niciodata nu am avut cunostinta despre intalnirea de vineri, cu atat mai putin despre propunerile despre care se afirma ca au fost facute in numele comunitatii biciclistilor. Deoarece articolul din Freerider a suferit modificari fata de momentul aparitiei, am solicitat CFR sa ne puna la dispozitie minuta intalnirii de vineri. O puteti citi, asa cum am primit-o, mai jos.

Maine, 17 noiembrie 2016, OPTAR va face publica pozitia sa fata de efectele intalnirii de vineri. Am intarziat cu acesta informare la solicitarea Federatiei Biciclistilor din Romania, care a dorit sa discute (pana maine) situatia in Consiliul Director.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Minută întâlnire
CFR Călători – Federația Bicicliștilor din România / Adevărații Veloprieteni

11 noiembrie 2016 – În contextul solicitărilor tot mai dese ale comunității cicloturiștilor de a folosi ca mijloc de transport trenul la nivel național și internațional, la sediul CFR Călători a avut loc o întâlnire cu reprezentanții Federației Bicicliștilor din România, Asociației Adevărații Veloprieteni și Asociației HaicuBicla.
Participanți:
Reprezentanți comunitatea cicloturiștilor :
– Mihai Deneș – vicepreședinte Federația Bicicliștilor din România
– Dan Mazilu – jurnalist revista „Freerider.ro”
– Oana Turturică – reprezentant Asociația „HaicuBicla”

Reprezentanți CFR Călători :
– Iosif Szentes – Director General;
– Robert Niță – Director Exploatare;
– Marcel Litră – Director Comercial;
– Cristina Frigioiu – Șef Oficiu Trafic Intern;
– Florentina Solomon – Șef Serviciu Reglementări;
– Daniel Opran – Șef Serviciu Relații cu Clienții;
– Cristian Costache – Oficiul monitorizare și control / Serviciul control trenuri;
– Alina Predescu – Șef Serviciu Comunicare și Relații cu Mass-Media.

Concluziile întâlnirii:
– Stabilirea unui circuit de soluționare a cererilor privind transportul bicicletelor pentru grupuri organizate;
– Adaptatrea la transportul de biciclete prin modernizarea unui vagon seria 8976 din parcul activ al CFR Călători.

Discuția a fost începută de dl Mihai Deneș, vicepreședintele Federației Bicicliștilor din România, care a apreciat îmbunătățirea relației dintre CFR Călători și comunitatea cicloturiștilor din România. Propunerile și solicitările celor 3 reprezentanți ai comunității cicloturiștilor au fost:
– Simplificarea sistemului de emitere a biletelor pentru grupuri și biciclete;
– Stabilirea unui interval orar pentru emiterea biletelor astfel încât să nu fie periclitată activitatea caselor de bilete;
– Pe lângă Valea Prahovei, rută foarte des solicitată de comunitatea de cicloturiști, să se ia în calcul posibilitatea deplasării cu trenul a grupurilor de bicicliști și către zonele unde au fost marcate noi trasee: Urlați – Buzău, București – Breaza;
– Propunerea modificării Regulamentului privind transportul bicicletelor, în sensul de a păstra numai expresia „bicicletă pliabilă” și a se scoate „bicicletă demontabilă” pentru a se evita astfel neînțelegerile apărute în tren între cicliști și personalul feroviar;
– Extensia aplicației Civic Alert și pentru CFR (pentru transportul feroviar);
– Luarea în calcul a construirii unor spații destinate parcărilor de biciclete în viitorul proiect de extindere a circulației trenurilor pe Inelul feroviar din jurul Bucureștiului.

Propunere CFR Călători circuit solicitări:
– Cererile pentru grupuri organizate de bicicliști vor fi adresate către Serviciul Relații cu clienții la adresa de e-mail RelPublic.Calatori@cfrcalatori.ro, tel. 0731.990.987, 021.319.353, responsabil proiect Cristina Frigioiu;
– Grupul de biciliști trebuie să aibă cel puțin 15 persoane.

De asemenea, a fost foarte bine primită inițiativa CFR Călători de a introduce de la Noul Mers de Tren 2016 / 2017 (valabil din 10/11decembrie 2016) la toate trenurile Regio posibilitatea transportării unui număr de 4 biciclete, comunitatea cicloturiștilor venind cu propunerea de a se avea în vedere extinderea acestei măsuri și la trenurile InterRegio (2 biciclete la fiecare tren IR).

În acest context, dna Cristina Frigioiu a apreciat faptul că în anul 2016, până la acest moment, vânzarea de bilete pentru bicilete a crescut simțitor față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în 2015 au fost vândute aproximativ 15000 de bilete pentru biciclete, până în luna septembrie a.c. numărul acestora a depășit deja 14100.

Dl Robert Niță, Director Exploatare, a explicat că pentru noi siguranța pasagerilor este foarte importantă și că în toate măsurile și deciziile care se vor lua în perspectiva extinderii serviciilor pentru comunitatea de cicloturiști se va avea în vedere în primul rând acest aspect, al siguranței tuturor celor care călătoresc cu trenul, biciliști sau nu.

Reprezentanții comunității de cicloturiști s-au angajat să popularizeze în rândul tuturor membrilor circuitul de înaintare a solicitărilor privind transportul bicicletelor pentru grupuri organizate.

Comunicare si Relatii cu Mass-Media
MT / CFR Calatori021-3190337
comunicare.calatori@cfrcalatori.ro
www.cfrcalatori.ro
www.facebook.com/CFRCalatori.ro