Fii vizibil în trafic ! Campanie de siguranţă rutieră pentru biciclişti

In saptamana 6 – 12 august 2013, biciclistii sunt invitati sa verifice impreuna cu voluntarii Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti (CBB) daca bicicletele lor au toate dotarile cerute de legislatia rutiera.

Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice din România, conducătorul acesteia trebuie să aibă varsta de cel puţin 14 ani. Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate.

În circulaţia pe drumurile publice, bicicleta trebuie să fie:

– prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;

– prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;

– dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;

– echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;  este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare;

– echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spiţele roţilor.

Remorca ataşată unei biciclete trebuie să fie echipată, în partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie, iar dacă lumina din spate a bicicletei este obturată de remorcă, aceasta trebuie să fie echipată şi cu o lumină de culoare roşie.

Asociatia OPTAR va pune gratuit la dispozitia biciclistilor cate un reflectorizant alb si unul rosu pentru a fi lipite pe biciclete. Pentru roti, se poate alege dintre un set de materiale reflectorizante portocalii sau unul de catadioptri.

 

 

Biciclistii vor putea cumpara seturi de lumini sau sonerii de la  BikeCentral.ro si BicicletaPegas.ro; pentru a sprijini aceasta campanie, cele doua firme vor avea oferte speciale pentru biciclisti, valabile doar pe perioada campaniei. Organizatorii sunt pregatiti pentru a dota 500 de biciclete cu elemente reflectorizante, lumini si sonerii. Ofertele sunt limitate de stocurile produselor aflate in depozitele celor doua firme implicate.

Locul de desfasurare : Parcul Izvor (Bucuresti), capatul aleii dinspre Palatul Parlamentului. Biciclistii sunt asteptati sa participe la aceste intalniri in perioada 6 – 12 august, intre 18.30 si 19.30.

Comenzile pentru produsele din oferta bikecentral.ro pot fi cumparate respectand conditiile afisate pe site. Pentru a usura procedurile de achizitie pentru biciclistii bucuresteni, si pentru a reduce costurile de transport, recomandam ca cei interesati sa centralizeze comenzile si sa stabileasca o persoana care sa se ocupe de strangerea banilor, de plasarea si ridicarea comenzii, precum si de distribuirea produselor.

 

 

Comenzile pentru produsele din oferta bicicletapegas.ro pot fi cumparate de la sediul lor, de luni pana vineri inte 12.00 si 20.00 iar sambata intre 12.00 si 18.00. In cazul in care pe perioada campaniei se efectueaza comenzi pentru seturile de lumini, cei de la bicicletapegas.ro pot face zilnic livrarea in parc, intre 18.30 si 19.30.

 

 

 

Reflectorizantele puse la dispozitie de catre asociatia OPTAR se vor monta/lipi pe bicicletele aflate la fata locului. Se va distribui cate un singur set catre fiecare bicicleta care nu are elemente reflectorizante.

OPTAR va organiza si o strangere de fonduri, pe baza de donatii, in scopul sustinerii activitatilor derulate de catre asociatie. Primirea seturilor de reflectorizante nu este conditionata de donatii.

OPTAR nu a avut si nu are personal angajat. Toti membrii OPTAR muncesc voluntar in cadrul asociatiei. Toate fondurile necesare derularii activitatilor desfasurate de OPTAR au venit de la membrii asociatiei, din directionarea a 2% din impozit si din donatii private.

 

UPDATE 22 aug 2013 – rezultatele campaniei

Marian Ivan – membru fondator al OPTAR

——————————–

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–

Această intrare a fost publicată în Proiecte . Pune legătura în semnele de carte.