Drumuri Verzi in Bucuresti – proiectul bucurestenilor

Astazi, in sedinta Grupului de lucru pe mobilitate urbana din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, OPTAR a prezentat proiectul Drumuri Verzi in Bucuresti (DVB). Acesta vizeaza dezvoltarea unei retele de drumuri dedicate pietonilor si biciclistilor in Bucuresti. Pentru prima data in istoria recenta a Capitalei, cetatenii sunt cei care vor avea un cuvant de spus despre cum trebuie sa arate infrastructura pietonala si cea pentru biciclete.

Implicarea cetăţenilor, încă din etapa de identificare a reţelei DVB, uşurează procesul de implementare prin însăşi faptul că infrastructura este gândită chiar de către cei care o vor utiliza. Iata de ce echipa OPTAR si cea a Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti indeamna bucurestenii participe ca voluntari in acest proiect. (formular on-line)

Scurt istoric al proiectului DVB

Conceptul, dezvoltat in noiembrie 2012, s-a concretizat intr-un proiect la inceputul anului 2013. Atunci a fost prezentat in sedinta Grupului de lucru pe Mobilitate Urbana din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti si s-a solicitat sprijin din partea administratiei pentru a implementa aceasta retea la nivelul intregului municipiu.

In martie 2013, OPTAR a trimis fisa proiectului DVB catre Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, proiectul fiind inclus în Strategia regiunii Bucuresti-Ilfov 2014-2020, în Capitolul Promovarea sistemelor de transport durabile si reducerea blocajelor din cadrul retelelor de transport (Directia strategica – Promovarea transportului cu emisii scazute de carbon; Prioritate – Masuri de implementare a planurilor de transport durabile).

In noiembrie 2013, OPTAR cercetează două trasee din Bucureşti care ar putea face parte din reţeaua DVB. Rezultatele, incurajatoare, sunt prezentate Grupului de lucru pe mobilitate urbana din cadrul PMB.

In aceeasi luna, Municipalitatea din Hamburg anunţă ca doreste implementarea unui proiect ce vizeazăunirea tuturor parcurilor prin drumuri dedicate pietonilor şi bicicliştilor. Conceptul este similar cu Drumuri Verzi în Bucureşti.

Pe 5 dec. 2013, OPTAR  a solicitat primarului Sorin Oprescu să încheie cu asociaţia un protocol de colaborare pentru implementarea proiectului DVB (Drumuri Verzi în Bucureşti)

Pe 18 dec. 2013, PMB, prin Direcţia Transporturi, solicită o variantă de protocol, „în vederea analizării” modului în care municipalitatea va fi implicată.

OPTAR a depus la PMB, draftul Protocolului de Colaborare pe data 11 feb. 2014.

Aceasta este prezentarea on-line a DVB:

 

 

Marian Ivan – membru fondator al OPTAR


 

Dacă vrei să fii la curent cu toate noutăţile despre proiectul DVB, te poţi înscrie pe pagina proiectului Drumuri Verzi în Bucureşti.

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.