Doneaza 2% catre OPTAR pentru a sprijini transportul alternativ!

Daca doriti sa sprijiniti activitatile asociatiei OPTAR o puteti face inclusiv prin completarea „celebrului” formular 230, cel care obliga statul sa redirectioneze o mica parte din impozitul pe venit pe care l-ati platit in 2019.

Noutatea anului 2020 este faptul ca trebuie să depuneti nu unul, ci două formulare 230 pentru a face aceasta redirecţionare

 1. Pentru impozitul pe venit datorat realizat în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019 inclusiv, se va completa formularul 230 aferent Ordinului nr. 50/2019 şi se va păstra diferenţierea cotelor de 3,5% şi de 2% pentru organizaţiile neguvernamentale care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel putin un serviciu social licenţiat şi restul persoanelor juridice fără scop patrimonial; formularul este disponibil AICI; detaliile oficiale privind completarea formularului gasiti aici.
 2. Pentru perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2019 inclusiv, va fi utilizat formularul 230 aferent Ordinului nr. 140/2020, menţinându-se o cotă de 3,5% din impozit pentru toate entităţile nonprofit; formularul este disponibil AICI; detaliile oficiale privind completarea formularului gasiti aici.

Formularele pot fi depuse personal la organul fiscal de domiciliu (Administraţia Finanţelor Publice a sectorului/localităţii pe raza căreia aveţi domiciliul) sau pot fi trimise prin poştă, prin scrisoare recomandată. Adresele administraţiilor financiare le găsiţi AICI

Ce înseamnă 2%?

 • 2% este un sistem prin care cetăţenii au posibilitatea de a hotărî în mod direct ce se întâmplă cu o parte a impozitului datorat statului.
 • Dacă nu direcţionaţi aceşti 2% către un ONG, procentul respectiv rămâne în bugetul statului.
 • Direcţionarea nu presupune costuri/eforturi suplimentare, în afară de completarea datelor în declaraţiile de venit.
 • Pe declaraţii nu trebuie indicată suma echivalentă cu 2% din impozit, deoarece aceasta va fi calculată direct de către organele fiscale, pe baza fişei fiscale venite de la angajator.
 • Direcţionarea sumei echivalente cu 2% din impozit este anonimă, ceea ce înseamnă că trezoreria nu are dreptul de a face public numele contribuabilului atunci când transferă suma în cont (se presupune că se pot face calcule inverse, pentru a afla salariul persoanei respective).
 • Aceste declaraţii nu pot fi folosite pentru a extrage sume de bani din contul contribuabililor – nu veţi plăti nimic dacă urmaţi această procedură.
 • Data până la care trebuie depuse/trimise formularele este 25 mai 2020.

Ce nu este prevederea 2%?

 • Direcţionarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donaţie! Este vorba de o sumă datorată statului (ca impozit în 2019) pentru care puteţi decide modul şi cui va fi ea alocată.
 • Direcţionarea a 2% nu este o metodă legala de fraudă fiscală! Nu aveţi dreptul sa cereţi nici un fel de beneficii financiare sau de altă natură organizaţiei către care aţi direcţionat 2%.
Această intrare a fost publicată în Donatii . Pune legătura în semnele de carte.