Despre mobilitatea urbană. Câteva probleme şi soluţii.

Grupul de lucru pe „mobilitate urbana” de la Primaria Municipiului Bucuresti reuneste o mica parte dintre specialistii din oras. Nivelul discutiilor din acest grup de lucru este acelasi cu cel al discutiilor pe care le-am auzit in Copenhaga, acolo unde am avut ocazia sa urmaresc specialistii din mai multe tari europene reuniti in Conferinta VOCA.

Concluzia ?

Specialistii nostri sunt la curent cu solutiile aplicate de edilii din alte orase europene. Cu totii stiu ca solutiile decongestionarii traficului auto nu sunt masurile de fluidizare a traficului (supralargiri de strazi, pasaje subterane sau supraterane, construirea de noi strazi, etc) mai ales in Bucuresti unde oamenii sunt descurajati sa merga pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public.
Totusi, daca urmarim proiectele de hotarari din portofoliul CGMB o sa vedem deseori cuvintele: „supralargire”, „pasaj”, „penetratie”…

Deoarece am observat o discrepanta intre ce se vorbeste in cadrul Grupului de lucru si ce se hotaraste in CGMB, astazi am prezentat 3 modalitati simple prin care Primaria Municipiului Bucuresti poate sa se implice in cresterea mobilitatii urbane.

 

 

Prezentarea s-a adresat unor specialisti. De aceea nu am insistat pe problemele pe care le are orasul. Am presupus ca acestea sunt cunoscute si nu are rost sa insist pe ceea ce cu totii stim: in Bucuresti masinile au mai multe drepturi decat oamenii. Iar acest lucru s-a intiparit in constiinta oamenilor. Orice proiect care va rezulta in urma intalnirilor Grupului de lucru trebuie sa tina cont de nevoia de a schimba mentalitatile oamenilor, fie ca e vorba de functionari publici sau cetateni.

Prezentarea nu insista nici pe solutiile propuse deoarece ele nu sunt noi. Dar pana acum au fost ignorate.

Marian Ivan – membru fondator al OPTAR

——————————–

Daca locuiesti in Bucuresti si vrei sa militezi pentru drepturile biciclistilor si cele ale pietonilor izgoniti de pe trotuare, te poti inscrie in grupul Facebook.
Daca nu locuiesti in Bucuresti dar vrei sa sustii demersurile biciclistilor si pietonilor bucuresteni, te poti inscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea in care traiesti, daca sustii munca noastra, te poti inscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu dureaza mai mult de un minut !
Despre realizarile asociatiei noastre sau ale partenerilor nostri poti afla daca te inscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–