Ce este un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă ?

Luni, 12 ianuarie 2015, cu sprjinul www.studiofotografie.ro si www.aventuria.ro, OPTAR a organizat o intalnire cu reprezentantii mai multor asociatii si grupuri ale biciclistilor pe tema Planurilor de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) ce se realizeaza in 8 orase din Romania.

Planurile se derulează în baza unui contract de asistență încheiat, în data 2 aprilie 2014, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă vizează crearea unui sistem de transport urban durabil prin:

• Facilitarea accesului tuturor la locurile de muncă și la servicii;
• Îmbunătăţirea siguranţei şi securității;
• Reducerea poluării, a emisiilor de gaze cu efect de seră şi a consumului de energie;
• Creşterea eficienţei şi a eficacității costurilor pentru transportul de persoane şi mărfuri;
• Creşterea atractivităţii şi a calităţii mediului urban.

Politicile şi măsurile definite într-un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă trebuie să se adreseze tuturor modurilor şi formelor de transport din întreaga aglomeraţie urbană, incluzând  transportul public şi privat, de pasageri şi de marfă, motorizat şi nemotorizat, în mişcare sau oprit. El se cladește pe și extinde planurile existente.

Spre deosebire de abordările tradiţionale de planificare a transporturilor, noul concept pune un accent deosebit pe implicarea cetăţenilor şi a tuturor părţilor, pe coordonarea politicilor între sectoare (transport, utilizarea terenurilor, mediu, dezvoltare economică, politici sociale, sănătate, siguranţă etc.), între diferitele niveluri de autoritate şi între autorităţile învecinate.

Realizarea unui plan de mobilitate urbană durabilă înseamnă “Planificare pentru Oameni”.

Această întâlnire nu face parte din seria de dezbateri care se va organiza în cadrul proiectului de realizare a PMUD. Scopul întâlnirii a fost de a explica cetățenilor care este conceptul unui PMUD și care sunt avantajele acestui tip de planificare.

 

În perioada următoare, OPTAR va invita la consultări reprezentanții asociațiilor și grupurilor de bicicliști.
OPTAR va dezvolta strategia de dezvoltare a utilizarii bicicletei ce urmează să fie inclusă în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov.

Persoanele interesate pot sugera teme de discuție pentru consultări folosind acest formular.

 

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR

 

Această intrare a fost publicată în PMUD . Pune legătura în semnele de carte.