Brigada Rutieră dă amenzi „doar cu buletinu’ “

In urma cu mai mult de 8 (OPT) luni, OPTAR (Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania) a solicitat Brigazii Rutiere sa dispuna protejarea participantilor la trafic prin inchiderea pistelor periculoase. Dupa prima confirmare ca faptele sesizate au fost constatate si de catre Politie, OPTAR a cerut regulat sa se comunice cuantumul sanctiunilor aplicate si termenele pana cand legea va fi aplicata.

 

 

Ar fi amuzant, daca n-ar fi trist…

Pe 27.10.2011, Brigada Rutiera informeaza OPTAR ca nu a dispus sanctiuni contraventionale administratorului drumului (Administratia Strazilor Bucuresti) :

 “Având in vedere că toate instituţiile publice sesizate au transmis măsurile adoptate sau aflate in derulare pentru asigurarea stării de viabilitate a pistelor pentru biciclete, verificate de Brigada Rutieră, vă informăm că nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale. “*

Aceasta atitudine pasiva a Politiei este jignitoare pentru noi, cetatenii Romaniei.

Daca am folosi acest “rationament”* al Brigazii Rutiere, fiecare dintre noi avem dreptul sa “scapam” de o amenda daca promitem ca “vom lua masuri” pentru indreptarea situatiei ?

 

Ar fi grav, daca n-ar fi foarte grav…

Pe 04.01.2012, Brigada Rutiera informeaza OPTAR ca nu considera oportuna desfiinţarea pistelor pentru biciclişti:

Având în vedere că instituţiile din Administraţia Publică Locală au în derulare activităţi destinate creşterii siguranţei participanţilor la trafic, care folosesc trotuarele şi pistele pentru biciclişti amenajate pe acestea, iar Administraţia Străzilor urmează să analizeze posibilitatea amenajării acestor piste pe partea carosabilă a arterelor de circulaţie ale căror trotuare sunt improprii pentru circulaţia bicicliştilor, nu considerăm oportună desfiinţarea pistelor pentru biciclişti până la finalizarea acestor activităţi.”*

Nu va straduiti sa cautati in lege. “Oportunitatea” invocata de politie nu se regaseste in Codul Rutier !

Ar fi trebuit sa aplice legea, daca n-ar ignora-o…

Pe 03.04.2012, Brigada Rutiera informeaza OPTAR de ce nu aplica sanctiuni catre administratorul drumului (Administratia Strazilor Bucuresti) :

Pentru constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 105 alin. (1) pct. 2 şi pct. 20 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, este necesar a se reţine în sarcina autorităţii responsabile vinovăţia în săvârşirea faptei. Această condiţie a existenţei contravenţiei nu poate fi îndeplinită, întrucât în demersurile sale de a efectua şi întreţine amenajările rutiere, administraţia publică locală este întârziată/împiedicată fie de lipsa resurselor bugetare, fie de procedura destul de greoaie de achiziţie a diverselor servicii.” *

Iata cum, in loc sa aplice legea, Brigada Rutiera s-a transformat in aparator al administratorului drumului. In “apararea” contravenientului, organul constatator gaseste chiar si motivatii: lipsa resurselor bugetare.

Altfel spus, in cazul in care aveti probleme financiare, puteti solicita Politiei sa “renunte” la aplicarea contraventiilor din motivele invocate mai sus: lipsa resurselor bugetare.

Motivatia politiei precum si rationamentul de mai sus sunt niste aberatii. Deci nu dati buzna sa va scoateti adeverintele de salariu care se presupune ca v-ar da dreptul sa nu fiti amendati in viitor.

Ar fi banii lor, daca n-ar fi banii nostri…

Ceea ce nu intelege nici Administratia Strazilor si nici Brigada Rutiera este faptul ca cei care au receptionat ilegal pistele, fara ca acestea sa corespunda normelor si avizelor, au irosit bani din taxele cetatenilor. De aceea, sumele irosite ilegal trebuie recuperate de la cei vinovati.
Aceeasi vinovati, sau cei care ii ascund pe vinovati, trebuie sa plateasca si amenzile pe care Brigada Rutiera refuza sa le aplice.
NU ! Nu este o norma morala !

ESTE O PREVEDERE LEGALA !

Amenzile aplicate trebuie imputate vinovatilor (persoane fizice sau juridice). Tocmai de aceea este ciudata lipsa de reactie a politiei.

 

Ar fi bine, daca n-ar fi rau…

De peste 8 luni politia “cerceteaza pistele”. Ce poate fi atat de greu sa constati ca nu se respecta avizele ? Faptul ca au fost inchise doar cateva sute de metri in timp de primarul Oprescu vorbeste de 174 de km de piste, nu face decat sa ne ingrijoreze nepasarea politiei. Pentru ca Administratia Strazilor, atata timp cat va fi condusa de acei functionari corupti sau incopetenti care au receptionat ilegal pistele si au platit 11000 de euro pentru un semafor, nu are niciun interes sa “recunoasca” greselile.

Dar Brigada Rutiera ?

Dar Primarul Municipiului Bucuresti ?

Dar Prefectul ?

De ce nimeni nu ia masuri in fata evidentelor ?

 

 

Pana unde se intinde coruptia in cazul “Afacerea pistelor si semafoarelor pentru biciclisti” ?

Asteptam sa aflam numele membrilor noului Guvern si o sa invitam cetatenii sa-si exercite dreptul de a afla de ce institutiile statului nu-si fac treaba si cine (si de ce) se face vinovat de acoperirea vinovatilor.

Marian Ivan – membru fondator al OPTAR

 

——————————–

Daca locuiesti in Bucuresti si vrei sa militezi pentru drepturile biciclistilor si cele ale pietonilor izgoniti de pe trotuare, te poti inscrie in grupul Facebook.

Daca nu locuiesti in Bucuresti dar vrei sa sustii demersurile biciclistilor si pietonilor bucuresteni, te poti inscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea in care traiesti, daca sustii munca noastra, te poti inscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu dureaza mai mult de un minut !

Despre realizarile asociatiei noastre sau ale partenerilor nostri poti afla daca te inscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

———————————

 

 

* – motivatia Brigazii Rutiere nu se regaseste in legislatia actuala