Autostrada biciclistilor
partea I – Bratislava

În luna mai 2011, împreună cu 5 amici, am pedalat timp de două săptămâni pe traseul european pentru biciclişti EuroVelo 6.

In cei aproximativ 1150 km parcurşi, am trecut prin Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia şi Serbia. Am traversat mai multe localităţi dar am trecut şi prin patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad. Pe tot traseul am urmărit soluţiile instituţiilor locale în adoptarea măsurilor de încurajare a mobilităţii urbane.

Filmările realizate vor sta la baza unei anchete jurnalistice la care asociaţia OPTAR va colabora.

Totuşi, impresionat fiind de infrastructura gândită şi pusă la dispoziţia cetăţenilor de către primăriile altor oraşe europene, am considerat că este necesar să prezint câteva realizări importante.

AUTOSTRADA BICICLIŞTILOR…

Un nume care mi-a venit în minte imediat cum am văzut-o. Este o şosea de lângă Bratislava dedicată exclusiv bicicliştilor. În paralel cu ea se găseşte o alee pietonală asfaltată unde este permis accesul pietonilor şi al rollerilor. Dată fiind însă lăţimea generoasă a şoselei, mulţi practicanţi ai joggingului şi mulţi rolleri preferă să facă mişcare alături de biciclişti.

 

Autostrada Bicicliştilor are aproximativ 14 km şi este în prelungirea pistelor pentru biciclişti din oraş. Acest lucru facilitează accesul locuitorilor la un spaţiu unde pot practica mişcarea în aer liber, departe de poluarea oraşului, dar mai ales în deplină siguranţă de ceea ce înseamnă traficul auto.

Inspiraţi de existenţa acestei Autostrăzi a Bicicliştilor, OPTAR.ro îşi propune să identifice posibilitatea implementării unei soluţii similare şi în Bucureşti.

Acest proiect ar trebui să fie o continuare a unui proiect de eficientizare pistelor de biciclete din Bucureşti.

Următorul material video din proiectul “Autostrada Bicicliştilor” va fi despre Budapesta.

Marian I.