Analiza lucrarilor de pe Bulevardul Tomis – Constanta 2016

Bulevardul Tomis din Constanta a facut obiectul unei ample reamenajari in perioada campaniei electorale din primavara anului 2016. Din cauza complexitatii lucrarilor, a lipsei de organizare, termenelor nerealiste si lipsei responsabilitatii, desi data finalizarii era 5 iunie, pre-ziua alegerilor, lucrarile nu s-au incheiat nici pana astazi.

Proiectul de reamenajare a pornit cu stangul inca de la inceput. Anuntarea cu putin timp inainte de alegeri, stilul de-pe-azi-pe-maine, lipsa de transparenta si comunicare, neconsultarea populatiei (utilizatorul si beneficiarul proiectului), lipsa specialistilor in faza de proiectare si executie, dezorganizarea, necunoasterea principiilor si politicilor moderne de amenajare a oraselor, a spatiilor publice in special, neabordarea holistica, tratarea ca proiect independent si nu ca parte a unei viziuni generale, sunt cauze care stau la baza esecului unui proiect urban, in cazul de fata, B-dul Tomis.

Arhitectul Adrian Grigorescu, voluntar OPTAR, a analizat lucrarile si a realizat un document care ilustreaza modul in care ar fi putut sa arate Bulevardul Tomis, daca acesta ar fi respectat principiile planificarii mobilitatii urbane durabile.

Materialul de 75 de pagini poate fi descarcat de aici.