Amenajarea de trasee turistice
în pădurile de lângă Bucureşti

 

Padurile Băneasa şi Cernica sunt unele dintre cele mai mai apropiate locuri de Bucureşti unde locuitorii oraşului pot rataci prin natură.

Chiar daca pentru unii a ieşi în natura inseamna „un grătar”, există foarte mulţi oameni care apreciază o plimbare pe potecile celor doua păduri. Pentru cei care au acest plăcut obicei, nu este un secret faptul că oricând, în interiorul pădurii, te poţi întâlni cu caprioare, iepuri sau fazani. Iar peisajele, diferite de la anotimp la anotimp, pot oferi suficiente motive pentru a alege acest placut şi ieftin mod de relaxare.
Toate marile capitale europene profită la maxim de apropierea dintre oraşe şi astfel de oaze ale naturii, oferind cetăţenilor condiţiile necesare pentru a se relaxa.
Până acum, oraşul Bucureşti nu a profitat suficient de apropierea acestor păduri.

Tocmai de aceea, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) a iniţiat proiectul pentru „Amenajarea traseelor turistice în Pădurea Băneasa şi în Pădurea Cernica

UPDATE 17 nov 2011 – In lipsa unei legislatii pentru marcarea traseelor cicloturistice si pentru a delimita clar traseele turistice de cele cicloturistice, OPTAR a decis suspendarea proiectului. Ne vom concentra atentia asupra proiectului de lege a retelei traseelor cicloturistice initiat de Radu Mititean (CCN) si sustinut de Federatia Biciclistilor din Romania si de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Termene (15 septembrie 2011 – 15 mai 2012)

15 septembrie – 15 octombrie:

– obtinerea aprobarii din partea Directiei Silvice si identificarea proprietatilor private. (cererea a fost trimisa pe data 16.09.2011)

15 octombrie – 27 noiembrie:

– cartarea drumurilor si potecilor care ar putea face parte din viitoarele trasee turistice.

– identificarea de sponsori.

– implicarea de voluntari.

28 noiembrie – 22 ianuarie:

– stabilirea a 2-5 propuneri de trasee turistice in fiecare dintre cele doua paduri si estimarea resurselor necesare.

22 ianuarie – 29 februarie:

– publicarea propunerilor si dezbatere publica  – propuneri de imbunatatire a traseelor turistice propuse.

– stabilirea traseelor turistice.

1 martie – 30 martie

– organizarea echipelor de voluntari.

– demersuri catre autoritati pentru asigurarea facilitatilor necesare (indicatoare rutiere, cosuri de gunoi la intrarea/iesirea din trasee, piste de biciclete care sa uneasca centrul orasului Bucuresti de cele doua intrari pe trasee turistice, integrarea promovarii noilor facilitati, studierea posibilitatii de dezvoltare a traseelor turistice in jurul capitalei, etc).

31 martie – 15 mai

– marcarea traseelor turistice prin implicarea voluntarilor si a sponsorilor.

– amenajarea intrarilor in trasee (panouri de informare)

– promovarea traseelor.

– publicarea on-line a hartilor traseelor.

15 mai – 15 august

– diseminarea rezultatelor

––––––––––––––

De la anuntul intentiei noastre de a derula acest proiect, si-au anuntat sustinerea:

Asociatia MaiMultVerde

Asociatia ViitorPlus

Dl. Mircea Gheorghiu

Asociatia Arhiterra

Asociatia Doina – pentru o viata mai buna

(Ne cerem scuze daca din eroare am omis sa adaugam in lista vreo solicitare de sprijin primita. Vom incerca sa actualizam permanent aceasta lista.)