Afacerea pistelor şi semafoarelor pentru biciclişti (I)

Au trecut aproape 12 luni de cand OPTAR a solicitat prima data informatii publice de la Administratia Strazilor Bucuresti. Raspunsul, chiar daca nu a fost complet, vorbea despre cele 10 piste pentru biciclisti pe care Administratia le avea in administrare la data 13.05.2011.

Despre cat de periculoase erau (si sunt) cele 10 trasee, stie o lume intreaga.

 

Dupa cateva luni, OPTAR a cerut din nou informatii despre piste. Atunci am aflat prima data despre afacerile celor de la Administratia Strazilor. Cu toate ca in urma cu cateva luni un numar de trasee erau in lucru, in luna octombrie 2011, informatiile furnizate sustineau ca traseele aflate in lucru in mai 2011 ar fi fost finalizate in 2010 !

Ca informatia era un fals grosolan a fost evident pentru toata lumea.

Si totusi, primarul Sorin Oprescu n-a luat nicio masura pentru a clarifica situatia.

Nici prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei nu a facut nimic, multumindu-se doar sa „sesizeze” politia.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a dat vreun semn ca ar fi interesat ca ii pasa de bugetul orasului.

Iar politia n-a aplicat nicio sanctiune pentru neregulile constatate la pistele pentru biciclisti.

Pentru a vedea care sunt proportiile jafului patronat de Administratia Strazilor Bucuresti in “Afacerea pistelor si semafoarelor pentru biciclete”, OPTAR a solicitat urmatoarele informatii publice:

– Va rugam sa ne precizati data in care institutia dvs. a receptionat fiecare dintre cele 39 de piste pentru biciclisti, transmise de catre dumneavoastra prin adresa 18524 din 19/10.2011, care se regasesc in Anexa 1 .

– Va rugam sa ne precizati data in care s-a efectuat plata pentru fiecare dintre cele 39 de piste pentru biciclisti, transmise de catre dumneavoastra prin adresa 18524 din 19/10.2011, care se regasesc in Anexa 1 . In cazul platilor in avans sau in transe, va rugam sa ne precizati data acestor plati.

– Va rugam sa ne precizati suma de bani platita pentru fiecare dintre cele 39 de piste pentru biciclisti, transmise de catre dumneavoastra prin adresa 18524 din 19/10.2011, care se regasesc in Anexa 1 .

– Va rugam sa ne precizati daca dupa receptionarea pistelor s-au cheltuit sume de bani pentru cele 39 de piste pentru biciclisti care se regasesc in Anexa 1 . Va rugam se precizati respectivele sume, defalcat pentru fiecare pista.

– Va rugam sa ne precizati, pentru fiecare dintre cele 39 de piste pentru biciclisti din Anexa 1, numele firmelor care au incasat banii pentru executarea acestora.

– Va rugam sa ne precizati, pentru fiecare dintre cele 39 de piste pentru biciclisti din Anexa 1, numele firmelor care au incasat bani pentru lucrari la piste, dupa receptionarea acestora.

– Va rugam sa ne precizati suma cheltuita anual de institutia dvs. pentru achizitia de semafoare pentru biciclisti. Va rugam sa ne transmiteti aceste informatii pentru anii 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 si 2011.

– Va rugam sa ne precizati numarul de semafoare pentru biciclisti achizitionate in perioada 2006 – 2011 (6 ani). Defalcati cifrele pentru fiecare an in parte.

– Va rugam sa ne precizati numele firmelor catre care ati efectuat plati pentru achizitia de semafoare pentru biciclisti precum si sumele virate in perioada 2006-2011. Defalcati cifrele pentru fiecare an in parte, pentru fiecare firma in parte.

– Va rugam sa ne precizati numarul semafoarelor pentru biciclisti care au fost montate in Bucuresti in perioada 2006-2011 (6 ani). Defalcati cifrele pentru fiecare an in parte.

– Va rugam sa ne precizati intersectiile strazilor unde functioneaza semafoare pentru biciclisti.


Informatiile au fost solicitate pe data 04 ian 2012 iar pe data 20 februarie am revenit cu o cerere administrativa. In lipsa oricarui raspuns al Administratiei Strazilor, pe data 13 martie 2012, OPTAR a depus documentele la Tribunal.

Pe data 9 mai 2012 va fi primul termen in care Administratia Strazilor este chemata sa respecte legea: sa puna la dipozitia platitorilor de taxe informatii despre modul in care au fost cheltuiti banii lor.

Adminstratia Strazilor poate sa furnizeze oricand aceste informatii.

Si primarul general Oprescu poate solicita Administratiei Strazilor sa puna la dispozitia cetatenilor aceste informatii.

Dar exista si varianta in care cei care au facut afaceri cu banii nostri sa faca tot posibilul sa ascunda cat mai mult timp aceste informatii.

Acum, nu-i asa ca este foarte “amuzant” raspunsul politiei cand a motivat faptul ca nu a aplicat sanctiuni Administratiei Strazilor deoarece aceasta nu are resurse financiare ?

Marian Ivan – membru fondator al OPTAR

——————————–

Daca locuiesti in Bucuresti si vrei sa militezi pentru drepturile biciclistilor si cele ale pietonilor izgoniti de pe trotuare, te poti inscrie in grupul Facebook.

Daca nu locuiesti in Bucuresti dar vrei sa sustii demersurile biciclistilor si pietonilor bucuresteni, te poti inscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea in care traiesti, daca sustii munca noastra, te poti inscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu dureaza mai mult de un minut !

Despre realizarile asociatiei noastre sau ale partenerilor nostri poti afla daca te inscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

———————————