Ministerul crede că elevii fac educație rutieră săptămânal

Surprinzător răspunsul Ministerului Educației și Cercetării Științifice!  Reprezentanții ministerului chiar cred că, în școli și grădinițe, copiii beneficiază săptămânal de ora obligatorie de educație rutieră.
În schimb, consultanții Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov au identificat o situație total diferită de cea ilustrată de minister.

Ca parte a activităților de consultare, echipa a susținut ateliere într-o școală primară locală în Sectorul 1. Grupurile conțineau fiecare aproximativ 20 de elevi, cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani. Ședințele au durat aproximativ 40 de minute fiecare și au avut rolul de a înțelege percepția elevilor în legătură cu probleme privind traficul rutier, cum călătoresc spre școală și de a obține informații despre ce știu în legătură de comportamentul pe stradă. Discuția a acoperit următoarele subiecte parcarea, depășirea limitei de viteză, traversarea străzii pe la treceri de pietoni și traversarea printre vehicule parcate

  1. Aproximativ 60% din copii au fost implicați într-un accident de trafic de-a lungul vieții. Acesta a fost un rezultat surprinzător;
  2. Unii dintre copii au fost implicați în mai multe accidente, în timp ce alții au putut să își amintească povești despre accidente fatale în care au implicați rude / persoane cunoscute;
  3. Mai puțin de 10% au avut parte de educație rutieră în trecut;
  4. Copiii nu erau conștienți de performanțele slabe ale României în comparație cu standardele internaționale – nu înțelegeau riscul în care se află. În cele 4 săptămâni de dinaintea susținerii atelierului, în apropierea școlii au avut loc două accidente care s-au finalizat cu răniți.

A fost clar faptul că elevii aveau noțiuni insuficiente pentru înțelegerea riscurilor asociate cu activitatea traficului rutier. Ei au răspuns favorabil la clipuri video din alte părți ale lumii, inclusiv Codul Seif Cross (Irlanda) și la animații simple despre traversarea pe la trecerile de pietoni.


Astăzi e vineri. Copilul tău a beneficiat săptămâna aceasta de ora obligatorie de educație rutieră ? Reaminitim faptul că prevederile Codului Rutier spun că în unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial obligatoriu se desfăşoară cel puţin o oră de educaţie rutieră pe săptămână, pe parcursul anului şcolar. 

Vă rugăm să completați formularul din acest link și să ne spuneți ce știți despre modul în care copilul dumneavoastră beneficiază săptămânal de ora de educație rutieră. Modul în care va arăta traficul rutier în următoarele decenii în România depinde de educația pe care o oferim copiilor noștri. Este obligatoriu ca toți copiii să participe la orele de educație rutieră, deoarece pe drumurile publice circulăm cu toții, deci fiecare dintre noi va fi afectat.

Conform legii, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane juridice: (…) 15. nerespectarea obligaţiilor de a efectua orele de educaţie rutieră în unităţile de învăţământ;

Marian Ivan – membru fondator OPTAR

 


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR